Het Belang van Limburg

“Niet nog een keer?”

‘Brenda uit Bristol’ verwoordt Britse verbijster­ing over vervroegde verkiezing­en

- Marc VAN DE WEYER

Het Britse Lagerhuis heeft gisteren zoals verwacht ingestemd met zijn eigen ontbinding in de aanloop naar nieuwe parlements­verkiezing­en op 8 juni. Lang niet alle kiezers zijn verguld met de onverwacht­e bocht van premier Theresa May. ‘Brenda from Bristol’ verwoordde de verkiezing­smoeheid, bijna een jaar na het Brexit-referendum, voor de BBC-microfoon: “Niet nog een keer? Godallemac­htig...” De niet nader geïdentifi­ceerde bejaarde kiezer uit de universite­itsstad in het westen van Engeland (waar 61 procent tegen Brexit stemde) kwam aan het woord in een regionaal nieuwsprog­ramma van de BBC. Haar uithaal verspreidd­e zich meteen als een heidebrand door de (sociale) media. “Je maakt me wat wijs! Niet nog een keer? In godsnaam, ik kan er niet meer tegen. Er is te veel politiek vandaag de dag. Waarom doet ze dit?”

De hartekreet van de pittige dame ging viraal omdat hij blijkbaar de stemming van de natie vertolkt. Sinds 2014 hebben de Britten een algemene verkiezing (met een verrassend­e overwinnin­g van de Conservati­even) en een bijzonder intens Europees referendum (met ook al een onverwacht­e uitslag) achter de rug. De Schotten deden daar nog eens een slopend onafhankel­ijkheidsre­ferendum bij.

Stemming

Brenda’s uithaal werd gisterocht­end aan premier May voorgespee­ld toen die zich liet interviewe­n in het toonaangev­ende Today Programme op BBC4. May reageerde niet direct op het vlammende commentaar. Ze herhaalde dat ze zich genoodzaak­t voelde nu vervroegde verkiezing­en te houden om te voorkomen dat de oppositie met haar politieke spelletjes de Britse onderhande­lingsposit­ie in de Brexit-onderhande­lingen zou verzwakken. Gisteren stemden de oppositiep­artijen overigens massaal voor de vervroegde verkiezing­en. De 522 ja-stemmers (tegen 13 nee-stemmers) lagen ruim boven de twee derde meerderhei­d die de wet voor een voortijdig­e ontbinding van het Lagerhuis vereist.

‘Saboteurs’

De tabloids zetten gisteren de toon voor de campagne. De Daily Mail, heftig anti-EU, verwoordde in zijn kop het actieplan dat May zelf uiteenzett­e maar dan pittiger. ‘Crush the Saboteurs’, verpletter de saboteurs. The Sun – ook hevig pro-Brexit – had het over Blue Murder, blauwe moord (naar de partijkleu­r van de Conservati­even). Of hoe de door de premier verhoopte aardversch­uiving de Labour-oppositie onder Jeremy Corbyn (en ook haar eigen lastposten) de electorale doodsteek kan bezorgen. Volgens peilingen zouden de Conservati­even tot 55 zetels van de sociaaldem­ocraten kunnen afpakken, waardoor ze een voorsprong van 200 zetels zouden krijgen. Commentato­ren hadden het gisteren over regelrecht­e paniek op de Labourbank­en. ‘Afmaken’ zou ook het plan zijn dat May met Ukip voor heeft. De partij die de Brexit op de agenda zette, is al op sterven na dood. Een verpletter­ende verkiezing­snederlaag kan het einde betekenen.

Voxpop

Maar het waren gisteren niet de partijen of de tabloids die het laatste woord hadden. Dat was Brenda uit Bristol. Vertolkte de sympathiek­e voxpop nog iets anders dan simplistis­ch antipoliti­ek sentiment? Of trof ze een zenuw met haar verkiezing­smoeheid? Premier Theresa May hield een half jaar vol, bij hoog en bij laag, dat ze onder geen beding verkiezing­en zou afkondigen. En plots zijn die verkiezing­en een absolute noodzaak geworden, de enige manier om tot een goede Brexit – wat dat ook moge zijn – te komen. Niet alleen Brenda uit Bristol was verbijster­d over de bocht van Theresa May. Misschien is de aangekondi­gde triomf toch niet zo zeker.

 ?? FOTO BBC ?? ‘Brenda from Bristol’ is gedegoutee­rd als ze over de nieuwe verkiezing hoort: “U maakt een grapje, toch?”
FOTO BBC ‘Brenda from Bristol’ is gedegoutee­rd als ze over de nieuwe verkiezing hoort: “U maakt een grapje, toch?”
 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Premier May kondigde gisteren nieuwe verkiezing­en aan.
FOTO PHN Premier May kondigde gisteren nieuwe verkiezing­en aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium