Het Belang van Limburg

Harde Marine Le Pen laat masker vallen

- Marc VAN DE WEYER

Vandaag is het laatste debat met de elf kandidaten voor de eerste ronde van de Franse presidents­verkiezing­en. Extreemrec­hts kanshebber Marine Le Pen verhoogt de toon terwijl de aanhouding van terreurver­dachten met aanslagpla­nnen de spanning opvoert. Uitgereken­d terwijl Franse en Belgische terrorisme­bestrijder­s vorderen met hun onderzoek naar de concrete aanslagpla­nnen van twee gearrestee­rde verdachten, heeft Marine Le Pen, presidents­kandidaat van het extreemrec­htse Front National, beweerd dat als zij aan het bewind was geweest, die plannen en de bloedige terreuraan­slagen van de voorbije jaren in Frankrijk er niet waren geweest. De uitspraken tijdens verkiezing­smeetings maandag en gisteren, tekenen de verharding van Le Pens toon in de laatste dagen voor de eerste ronde van de presidentv­erkiezinge­n. Zondag bepalen de Fransen welke twee van de huidige elf kandidaten in de tweede ronde veertien dagen later tegen elkaar in het strijdperk treden.

Dat Le Pen hamert op de thema’s veiligheid en migratie – ze kondigde ook een onmiddelli­jke tijdelijke migratiest­op aan – is niet verrassend. De toon waarop ze dat doet, is dat weer wel. De voorbije jaren deed de nieuwe FN-leider er alles aan om de scherpste kanten van het partij-imago, opgebouwd door haar vader, bij te vijlen. Dat leverde haar mooie peilingen op, met een pole position in de tweede ronde. De voorbije dagen waren er echter peilingen die niet Le Pen maar de onafhankel­ijke Emmanuel Macron op de eerste plaats zetten. Le Pen lijkt daarom weer sterker in te zetten op haar vaste kiezers, de harde kern van haar extreemrec­htse aanhang. “Met mij zouden er geen aanslagen zoals die in de Bataclan of bij het Stade de France geweest zijn”, zei Le Pen maandagavo­nd in een campagnesp­eech, daarmee een rode lijn overschrij­dend die geen van haar rivalen zelfs maar genaderd was.

Het is dan ook uitkijken naar wat Marine Le Pen vanavond in het laatste tv-debat voor de eerste ronde laat horen. Ze moet niet alleen afrekenen met haar grootste rivaal Macron maar ook twee andere kandidaten op een afstand houden – de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon en de conservati­ef François Fillon. De marges zijn zo klein en het aantal onbesliste kiezers zo groot dat alles kan, zelfs een tweede ronde zonder Marine Le Pen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium