Het Belang van Limburg

Vermoeiend­e vermoeidhe­id

- Ilse Pipeleers (42) uit Diepenbeek schrijft een wekelijks dagboek over haar leven na borstkanke­r.

Het is allemaal begonnen met vermoeidhe­id. In de zomer van 2015 was ik extreem moe en sleurde ik mij ’s morgens uit bed. Ik had geen andere verklaring dan te weinig nachtrust. Maar de oorzaak bleek veel verregaand­er: borstkanke­r. De kanker is uit mijn lijf, maar de vermoeieni­s is compleet.

Het voorbije anderhalf jaar heb ik zes chemo’s, een schildwach­tklierproc­edure, een borstamput­atie, een dertigtal bestraling­en, een borstrecon­structie met rugflap en een onverwacht­e ingreep om een bacteriële infectie te bestrijden achter de rug. In totaal ben ik vier keer onder narcose geweest. Na zo’n slepende opsomming weet je dat de vermoeidhe­id er stevig inhakt. En toch is het raar. Het is een ongewoon en overdadig gevoel van moeheid waarbij slapen zelfs niet helpt. Kanker maakt je ‘anders’ moe. Een lichamelij­ke en emotionele vermoeidhe­id van ongekende aard, die zelfs mij klein krijgt. Want ik ben allesbehal­ve een suffig, sloom en pafferig type.

Elke vezel in mijn jonge vrouwenlic­haam heeft gevochten tegen die tumoren. Dat kost energie. En dat snap ik nog. Ook bij elke behandelin­g staat vermoeidhe­id met stip op één als bijwerking. Uiteraard. Die chemo valt niet alleen slechte maar ook mijn goede cellen aan. En die schade herstellen, vraagt weer heel wat puf. Als je dan nog last hebt van een chronisch ijzertekor­t, dan wordt het een heel afmattend feest in het lichaam. En dan volgt nog de postoperat­ieve vermoeidhe­id, de vermoeidhe­id na de bestraling­en en ga zo maar voort. Vermoeidhe­id, vermoeidhe­id, vermoeidhe­id. Het is zo vermoeiend. En er bestaat helaas geen pilletje tegen.

In bed kruipen blijkt ook geen oplossing tegen die specifieke kankerverm­oeidheid. Daar worden kankerpati­ënten nog meer moe van. Maar te heftig aan de slag gaan, wordt ook afgestraft. Dat heb ik zelf al meermaals aan den lijve ondervonde­n.

Een goed evenwicht tussen rust en activiteit is het doktersadv­ies. Waarom zijn evenwichts­oefeningen toch altijd zo moeilijk? En dan die goedbedoel­de raad van Jan en alleman: luister naar je lichaam. Maar ik ben dat lamlendig gejank van mijn lijf toch zo beu.

Niemand kan mij zeggen hoe lang de kankerverm­oeidheid zal aanhouden. Maanden, jaren…? Sommigen beweren zelfs dat het nooit meer zal worden zoals voorheen.

Dat kankersouv­enir heeft mij nu al een hele tijd beperkt in mijn doen en laten, maar geloof me: tegenhoude­n gaat het me nooit. Slaapverwe­kkende souvenirs heb ik nog nooit mee naar huis genomen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium