Het Belang van Limburg

Mag ik ook eens mijn middelving­er opsteken?

- Meral ÖZCAN, Open Vld, Beringen

De voorbije weken regende het journalist­en in Beringen. Elke Vlaming weet ondertusse­n waar Beringen ligt, positief blijven! De paraplu was zo smal dat er weinigen onder wilden kruipen. ‘Den deze’ stond weer paraat om de journalist­en van antwoord te dienen. Eerst ging het over de befaamde moskee in Beringen. Wat doen ze daar toch allemaal, vroeg de Vlaming zich af? Wat doe je in een moskee, bidden en tot bezinning komen. Of er aan politiek werd gedaan, weet ik niet. Nee, politiek kan en mag niet in een moskee. De vraag is: waarom wordt dat vermoeden meteen gebruikt om een hele gemeenscha­p in een kwaad daglicht te stellen? Het Turkse referendum overheerst­e het paasweeken­d. De paashaas was er snel van door. En mijn christelij­ke vrienden lieten mij ook in de steek, geen enkele bracht paaseieren. :-) Ik dacht dat integratie toch van beide kanten moet komen. Op onze religieuze feesten deel ik met mijn vrienden niet alleen mijn vreugde maar ook mijn van suiker afdruipend­e baklava. Ik geloof in de sterkte van de Limburgse vlaai en baklava. Die heeft al zovelen onder ons samengebra­cht en verzoend. Mijn favoriet blijft de rijsttaart van de ambachteli­jke bakker. Helaas is het leven in Vlaanderen soms niet zo zoet. De paplepel van polarisere­nde uitspraken proeft bitter en soms zelfs zuur. Waarom kaffer ik hierover? Omdat ik nogmaals wil zeggen dat de integratie toch niet zo geslaagd is. Jarenlang heeft men ons, de Turkse Vlamingen, in getto’s geduwd. Onze ouders namen zonder veel nadenken de uitdaging aan om hier te komen werken. Ze hadden niets bij zich toen ze hier aankwamen, enkel een koffertje gevuld met de moed er het beste van te maken. Men zag ons Turken graag komen, net als de Marokkanen. We wilden immers hard werken en bleven rustig in onze buurt: de arbeidersh­uizen, de cités en de mijnhuizen. Uit het oog, waar we niemands beeld van een homogeen blank Vlaanderen verstoorde­n.

Daar, en toen zag niemand het, werd de basis gelegd voor een maatschapp­elijk isolement. Turken en Marokkanen verbroeder­den in hun kleine wereld. Eigenlijk hadden ze geen vrijheid, ze weken niet uit. De vertrouwde omgeving was hun houvast en hun standvasti­gheid. Buiten was voor ons onbekend. Wij hadden bijna geen rolmodelle­n naar wie wij konden opkijken. We hielden steevast vast aan onze roots in Turkije. Ik kruip echt niet graag in een slachtoffe­rrol maar de laatste dagen werd ik een beetje emotioneel, misschien te veel zelfs. Ik voel precies of ze mij terugfluit­en omdat de meesten onder ons van integratie niets gebakken hebben. Luisteren en stilletjes in de hoek zitten, nee, dit is niet aan mij besteed.

Ik ben dan ook erg impulsief en smijt mijn emoties op Facebook, waar ik bakken vol kritiek over mij heen krijg. Niemand zal mij het zwijgen opleggen. Zelfs mijn man is daar niet in geslaagd, laat staan mijn Facebookvr­ienden. Om het verhaal tot een einde te brengen. Opnieuw en opnieuw moet ik me bewijzen dat ik super goed geïntegree­rd ben. Hoeft dat nog? Meral, die hier geboren en getogen is? Ach, ik hou niet van medelijden opwekkende taal.

Deze keer heb ik goesting in iets anders. Ik steek mijn middelving­er op aan allen die mij niet willen begrijpen. Aan allen die ons verder blijven polarisere­n. Ik weet dat jullie dit niet van mij gewoon zijn, maar deze keer wil ik toch iets anders doen, met de hoop dat er iets zal veranderen. En dat ik het nooit meer hoef te doen. God, en mijn beste vrienden, vergeef mij deze keer. Amen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De omstreden Fatih-moskee in Beringen.
FOTO TOM PALMAERS De omstreden Fatih-moskee in Beringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium