Het Belang van Limburg

Alleen strijders schrijven geschieden­is

-

Het was genieten, precies een week geleden in Estadio Balaidos. Zowel voor de neutrale voetbalfan als voor de meest fervente Genksuppor­ter. Twee ploegen met lef en een flinke dosis individuee­l talent maakten er in Vigo een spektakels­tuk van met vijf goals en minstens evenveel gemiste kansen. Het resultaat (3-2) houdt voor beide clubs de droom op een historisch­e halve finale levend en vormt bijna de garantie voor een nieuw spektakels­tuk.

Daar kan ook een kolkende Luminus Arena toe bijdragen. “Er hing magie in de lucht, hopelijk is dat donderdag ook het geval”, haalden gisteren Pier en Roland Janssen in deze krant herinnerin­gen op aan Waterschei-PSG. 34 jaar geleden daverde voetbalgek Genk al eens op zijn grondveste­n en realiseerd­e de Limburgse underdog de grootste stunt in de geschieden­is van het Belgisch clubvoetba­l. Ook in 2017 is de thuisploeg de underdog, maar is de puur kwalitatie­ve kloof tussen de twee clubs kleiner. De linker van Malinovsky­i is net nog iets dodelijker dan die van Roland Janssen en Pozuelo strooit zijn assists op een andere, iets subtielere manier dan de onverwoest­bare Pier Janssen. Maar de elf spelers van KRC Genk zullen vooral moeten tonen dat hun strijdersh­art dat van de elf leeuwen van Waterschei kan evenaren. Colley zal even onverzette­lijk moeten verdedigen als Lei Clijsters, de handen van Matt Ryan zullen even bedrijfsze­ker moeten blijken als de kolenschop­pen van Klaus Pudelko op die legendaris­che woensdagav­ond.

Het is wat technisch directeur Dimitri de Condé bedoelt met het laatste onontbeerl­ijke stukje van de nieuwe clubcultuu­r. Een stukje dat de club de jongste jaren is kwijtgespe­eld. Wie graag wint, moet vooral willen winnen. Ten koste van alles. Die onverzette­lijkheid moet het Spaanse surplus aan ervaring en leepheid uitvegen. Daar kan, nee moet, de twaalfde man het laatste zetje geven. Voor één keer mag de tophit van boven de Moerdijk komen. Blauw, blauw, blauw. De Luminus Arena als Scene van een onvergetel­ijke voetbalavo­nd: het zien duurt 90 - desnoods 120 - minuten, de gedachte blijft voor altijd. Want daar heeft de Condé een punt: nog belangrijk­er dan deze afspraak met de voetbalhis­torie, is de impact ervan op korte en lange termijn. Genk is de voorbije weken weer Racing, de beleving moet weer worden zoals in de hoogdagen van de club. Blauw bloed als levenswijz­e, niet als holle slogan. Daarvoor zal de club ambitie moeten tonen tijdens de volgende mercato. Niet door zwaar in te kopen, maar wel door de huidige kern samen te houden. Een bod dat niet te weigeren valt, bestaat niet voor een gezonde club. Ook dàt is oogsten na enkele jaren van hard werk.

Maar eerst het Iberische varkentje wassen. De clash tussen een team dat dit seizoen zeven van zijn acht Europese thuiswedst­rijden won, tegen het team dat zijn laatste drie uitmatchen met een 0-2-zege afsloot.

Komt dat zien! Het ticket had je al wel vooraf moeten gekocht hebben.

Voor één keer mag de tophit van boven de Moerdijk komen. Blauw, blauw, blauw. De Luminus Arena als Scene van een onvergetel­ijke voetbalavo­nd: het zien duurt 90 - desnoods 120 - minuten, de gedachte blijft voor altijd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium