Het Belang van Limburg

“Ik zie ons de finale

Eeuwige optimist ALLY SAMATTA gelooft in stunt

- Roger COX

Voor de allereerst­e keer in de huidige Europese campagne is het voor Genk ‘van te moeten’. Een wedstrijd moéten winnen om door te gaan, dat was in de afgelopen tien maanden niet één keer voorgekome­n. Scoren en de boel achterin dichthoude­n, wordt dus cruciaal. In eerste instantie wordt dan gekeken naar de spits en de doelman. Ally Samatta en ‘halve Spanjaard’ Mathew Ryan blikken vooruit. Het optimisme druipt ervan af. “Als we doorstoten naar de halve finale, zie ik ons ook de finale halen”, onderstree­pt Samatta zijn geloof in de Genkse jeugdbriga­de.

Ally, net als veel ploegmaats mocht je zondag uitblazen. De batterijen zijn weer opgeladen?

“De coach heeft dat goed gezien, ik was toe aan wat rust. Na de wedstrijd in Vigo zat ik steendood. Het helse tempo had zijn tol geëist. Nu voel ik me weer 100 procent. Klaar om erin te vliegen. Een dikke pluim trouwens voor de jongens die in Kortrijk wel speelden. Ze hebben hun job goed gedaan. Het zag er misschien makkelijk uit. Maar om een wedstrijd zo te domineren, moet je keihard werken. Het was heerlijk om naar te kijken.”

Ook jouw prestaties mogen er zijn. Acht goals van begin maart tot begin april, dat is sterk. Vanwaar die opstoot?

“Dat is het resultaat van een lang proces. Voor Nieuwjaar kende ik een donkere periode. Ik zat vaak op de bank. Maar dan viel Nikos Karelis vlak voor Kerstmis uit met een knieblessu­re. Doodjammer voor hem, maar voor mij veranderde dat veel. Temeer omdat de nieuwe coach me vanaf dag één liet voelen dat hij het volste vertrouwen in me had. Op stage in Spanje bloeide ik open. Mentaal kreeg ik een boost, die week voorbereid­ing verliep perfect.”

Al vertaalde zich dat nog niet onmiddelli­jk in veel goals. Denk maar aan de bekermatch tegen Oostende.

“Een pijnlijke avond. Ik kreeg een

Ally SAMATTA aantal grote kansen maar liet die liggen. Achteraf zat ik met grote schuldgevo­elens, ik had de ploeg in de steek gelaten. Nu, drie maanden later, kijk ik er anders op terug. Dat was een scharnierm­oment. Ik ben gaan nadenken over wat ik fout deed en heb er lessen uit getrokken. Op training heb ik veel gewerkt met de coach en met Jos (Daerden, nvdr.). Afwerken, afwerken en nog eens afwerken. Daar pluk ik nu de vruchten van.”

Hoe groot is de druk op je schouders? Er is geen alternatie­f voor jou. Jij moet het doen.

“Ach, als spits voel je altijd druk. Jij moet het team happy maken, jij moet het verschil maken. Dat was ook zo in Mazembe. Ik ben blij met de ontwikkeli­ngen van de laatste maanden. Op training sta ik altijd in de basiself en in wedstrijde­n sta ik aan de aftrap. Een groot verschil met al die invalbeurt­en van weleer. Al bij al ben ik tevreden over mijn eerste volledige seizoen in Europa. Volgend seizoen wordt nog beter.”

Genk is bezig aan een schitteren­d Europees parcours. Jij won met Mazembe ooit de Afrikaanse Champions League. Vergelijk eens.

“Er is geen vergelijki­ng mogelijk. Het niveau van de Europa League is oneindig veel hoger. Op alle vlakken. De voorbereid­ing, de kwaliteit van de spelers, de stadions, de ambiance. Het gaat er een pak profession­eler aan toe. Hier moet je ook opletten voor de kleinere teams. Die kunnen verrassen. In Afrika is dat minder het geval.”

Voor Nieuwjaar kende ik een donkere periode. Maar dan viel Karelis uit. Doodjammer voor hem, maar voor mij veranderde dat veel. Op stage in Spanje bloeide ik open

Is Celta de Vigo de lastigste tegenstand­er tot nu toe?

“Absoluut. In de kwartfinal­es kom je geen zwakke broertjes meer tegen. Vigo haalt op verplaatsi­ng uitstekend­e resultaten. Zij zijn heel sterk in balbezit en zetten enorm veel druk. Ze zullen zeker met een plan naar hier komen. Vroeg scoren en ons uit ons ritme halen, zal het opzet zijn. Het wordt een zware dobber, maar wij hebben ginds twee keer gescoord. Die doelpunten kunnen doorslagge­vend zijn. Ik geef ons 55 procent kans. Onze coach verdient alle lof. Iedere wedstrijd wordt minutieus voorbereid. Elke speler weet exact wat van hem verwacht wordt.”

Bovendien lijkt hij een Mister Nice Guy.

“Dat is hij ook. Maar vergis je niet. Hij duldt niet dat iemand een medemaat aan zijn lot overlaat. Dat tolereert hij niet, dat is zijn stokpaardj­e. We moeten mekaar helpen. Dat verklaart ook waarom we buitenshui­s tegenwoord­ig zo goed scoren. Er staat een blok.”

Kan Genk de finale halen?

“Als we doorstoten naar de halve finale, zie ik dat gebeuren. Ik heb echt een goed gevoel. Het zou een fantastisc­h cadeau zijn voor onze fans. En volgend seizoen gaan we weer Europa in. Dat ticket gaan we niet laten liggen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium