Het Belang van Limburg

“We mogen dromen van halve

Voorzitter Roger Vanden Stock gaat mee in het enthousias­me

- Van onze verslaggev­er Jürgen GERIL in Manchester

Stel u even voor. Anderlecht dat straks Man United met Zlatan uitschakel­t en de wereld verbaast door de halve finales te halen. en. Het Het wordt wordt extreem moeilijk, maar na de puike 1-1 in Brussel heeft ft paars-wit 26 procent kans op zo’n mirakel. Al wacht zondag ook nog een cruciale titelmatch tegen Club Brugge.ugge. Voorzitter Roger Vanden Stock hangt ergens tussen droom oom en werkelijkh­eid. Gelukkig is Old Trafford het ‘Theatre of of Dreams’. Anderlecht vloog gisteren naar Manchester met een Tomorrowla­nd-vliegtuig. Voorlopig (nog) zonder beats van Dimitri Vegas & Like Mike, maar het hip gekleurde toestel droeg wel bij aan het droomgevoe­l.

Daarom sloegen we even aan het fantaseren. De Brusselaar­s zetten vanavond op Old Trafford hun kraag recht zoals Eric Cantona, leggen hun haar in de gel zoals David Beckham en spannen hun wasbordje op zoals Cristiano Ronaldo het hen hier voordeed. En ze winnen met 0-1 na de perfecte counter.

Voorzitter Roger Vanden Stock glimlacht om ons gemijmer. “In deze fase mogen we dromen van de halve finale, hé”, grijnst hij. “Die 1-1 thuis tegen Manchester United was voor mij al één van mijn mooiste Europese avonden. Chapeau voor mijn coach en spelers dat ze dat verwezenli­jkten. En ook voor onze fans die ons bleven aanmoedige­n, ook toen we gedomineer­d werden. We zijn de laatste jaren alleszins nooit belachelij­k gemaakt door Engelse teams. Herinner u bijvoorbee­ld de 3-3 op Arsenal, of die onterecht verloren match op Tottenham. Dat is goed voor ons vertrouwen.”

En de fantasie kan nog gekker. Wat dacht u van Anderlecht dat op 7 mei – speeldag 7 van play-off 1 – kampioen wordt tegen Zulte Waregem, maar dat niet uitbundig kan vieren omdat het net ervoor en net erna (4 en 11 mei) de

Roger VANDEN STOCK halve finales van de Europa League moet afwerken. Slik. En wie Man U elimineert, kan toch ook potentiële tegenstand­ers als Ajax, Lyon en zelfs Genk aan? Dat zou wat zijn: Anderlecht - Racing Genk in de halve finales van de Europa Leauge met een sponsordin­er ergens in Sint-Truiden of zo. Zo ver wilde/durfde Vanden Stock toch niet meedenken. “Het wordt extreem moeilijk in deze hel. In zo’n stadion, op zo’n groot veld. Akkoord, Man United viel vorige week na de rust terug, maar in de eerste helft waren ze indrukwekk­end met Pogba die werkelijk overal was. Die ploeg is aan het groeien. Dat bewezen ze zondag nog door Chelsea te kloppen.” De ultieme vraag voor al wie paars-wit bloed heeft, is evenwel: Zou u de titel inruilen voor dat minieme maar misschien unieke kansje om nog eens een Europese halve finale of – wie weet – zelfs een finale

Mourinho eist antwoord van spelers

te betwisten? Voor Anderlecht is dat geleden van 1990. De Europa League-finale is trouwens op 24 mei in Stockholm. Na de competitie.

IJzersterk Man U

De 3.000 RSCA-fans die naar Engeland afreizen, zien dat wel zitten, maar het bestuur en trainer René Weiler zetten liever in op de titel en de Champions Leaguemilj­oenen. Zelfs de halve finales in de Europa League leveren de club maar 1,6 miljoen op. “Geloof me, we zullen ons 200 procent inzetten in Manchester”, garandeert Vanden Stock. “Maar natuurlijk heb ik dan wat schrik voor vermoeidhe­id zondag tegen Club Brugge. Al zal onze coach deze Europese wedstrijde­n nooit als excuus gebruiken.” Omdat Anderlecht nu een 21daagse met zeven wedstrijde­n afwerkt, gaat de Zwitser ongetwijfe­ld weer roteren. René Weiler – de spelbreker – is altijd diegene die ons terug in de realiteit trekt. Statistisc­h gezien heeft Anderlecht dan ook maar 26,1 procent kans. Man United wil de Europa League bovendien winnen om zo een Champions League-ticket te bemachtige­n en heeft thuis al 16 Europese thuismatch­en niet meer verloren. Dit seizoen incasseerd­e het op Old Trafford zelfs nog maar één tegengoal in vijf Europa League-duels.

En bij hun laatste passage hier in 2000 verloor Anderlecht nog met 5-1. “Sindsdien ben ik nooit meer op Old Trafford geweest”, besluit Vanden Stock. “Ook nu zal José Mourinho zijn team wel parkeren waar het thuishoort. Ik ben geen fan van zijn methodes – altijd maar hameren op de fouten van je spelers kruipt in de kopjes – maar het blijft wel Manchester United, natuurlijk”

En dus kunnen de Belgische voetbalfan­s alleen maar hopen dat het Theatre of Dreams Anderlecht gunstig gezind is. Het Tomorrowla­ndvliegtui­g staat alvast klaar voor een partyfligh­t naar Brussel.

We gaan ons 200 procent geven. Al heb ik dan wel wat schrik voor vermoeidhe­id zondag tegen Brugge

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Roger Vanden Stock op de luchthaven in Manchester. “Ik heb schrik voor de vermoeidhe­id zondag tegen Club Brugge.”
FOTO PHOTO NEWS Roger Vanden Stock op de luchthaven in Manchester. “Ik heb schrik voor de vermoeidhe­id zondag tegen Club Brugge.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium