Het Belang van Limburg

“In feite ben ik bang van aard”

Wellense Romy Dedry (15) pakt twee Belgische titels freestyle

- Marc TRUYERS

In het Franse Les 2 Alpes heeft Romy Dedry twee Belgische titels behaald in het freestyle skiën. De Wellense mag zich zowel in Big Air als de Slopestyle één jaar lang de beste Belgische vrouw noemen. Het feit dat de bijna 16-jarige Dedry deze sport pas twee jaar beoefent, geeft haar gouden medailles nog wat meer glans. “Vorig jaar was ik derde, dat ik dit jaar al Belgisch kampioen zou worden, had ik niet durven denken. Eén van mijn grootste dromen is uitgekomen”, juicht Romy, die haar teamgenote­n Tine Vanlaere en Nyah Maussen het nakijken gaf.

In België kent iedereen freestyle snowboarde­n dankzij wereldtopp­er Seppe Smits, maar freestyle skiën is niet zo’n bekende sport. Dedry: “Net als bij het boarden heb je verschille­nde stijlen. Slopestyle is een parcours van grote sprongen en rails achter elkaar. In Les 2 Alpes waren er drie bergen en twee rails, die we moesten bedwingen. In het onderdeel big air moet je één sprong doen tegen een enorme hoge berg.”

Controle

Dedry was onder de indruk van de omstandigh­eden in het Franse bergdorpje. “Met coach Katrien Aerts train ik elke zaterdag met het Airborne freeski team van Snow Valley in Peer. Maar de hoogtes in Frankrijk waren toch van een andere orde dan ik in Peer gewoon ben. Vooraleer ik spring, wil ik altijd de volledige controle hebben. Als ik slechts 95% zeker ben, blijf ik naar die laatste vijf procent zoeken. Al kan je niet alle risicofact­oren zoals wind of technische mankemente­n uitsluiten.” “Wat mijn doelen zijn? Goh, zo goed als Seppe Smits worden zeker (lacht). Nee, alle gekheid op een stokje. Nieuwe coole trucjes leren en zo lang mogelijk doorgaan. Op zoek naar nieuwe uitdaginge­n heb ik al veel sporten beoefend, maar skiën doe ik al vanaf mijn derde. Je zou het misschien niet vermoeden, maar eigenlijk ben ik bang van aard (lacht).”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium