Het Belang van Limburg

Hasselt Ziiingt is uitgezonge­n

Zangfeest stopt na veertien jaar door oplopende kosten en te weinig drankverbr­uik

- Dirk JACOBS

Hasselt zingt niet langer op 11 juli. “Alles is te duur geworden”, zeggen organisato­ren Stefan Deckers en Koen Vanhove met pijn in het hart. “We willen het gebeuren graag gratis houden, maar de kosten lopen op en de mensen verbruiken minder. Onhoudbaar gewoon.” Ook de stad vindt het jammer dat het zangfeest op de Vlaamse feestdag ermee stop. “Maar zelf kunnen we het niet overnemen”, zegt schepen Gerald Corthouts (CD&V). “Misschien daagt er nog wel een andere organisato­r op?” “We hebben na veertien mooie edities besloten om dit jaar op 11 juli geen ‘Hasselt Ziiingt’ te organisere­n op het Dusartplei­n”, zeggen Stefan Deckers en Koen Vanhove van het organisere­nde Conrad Consulting. “Het is gewoon niet langer haalbaar om het kostenplaa­tje van een gratis zangfeest te doen kloppen.”

Heel wat mensen dachten dat de stad Hasselt het evenement zelf organiseer­de, maar dat is dus niet zo. “De stad hielp ons met materiaal. Maar ondanks de inzet en logistieke hulp van stad en onze trouwe sponsors lukte het niet langer om genoeg middelen bij elkaar te krijgen. We kunnen niet meer voldoen aan de almaar strengere veiligheid­smaatregel­en, de stijgende gages van de artiesten en de aanzwellen­de prijzen van de dranken. Voor een gratis festival als het onze zijn dat stevige uitdaginge­n. En ‘Hasselt Ziiingt’ betalend maken, wilden we niet meteen. Dat zou de eigenheid van dit gebeuren wegnemen. En dus is er geen ‘Hasselt Ziiingt’ dit jaar. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Misschien zijn we er in 2018 terug, of werken we een ander idee of concept uit. Dat gaan we nog bekijken.”

Te kort dag

Het zangfeest lokte vorig jaar nog tussen de 7.000 en 10.000 bezoekers. Het stadsbestu­ur vindt het dan ook jammer dat ‘Hasselt Ziiingt’ er nu mee stopt. “We zijn er nog maar pas mee geconfront­eerd en vinden het enorm spijtig dat dit prachtige en goed georganise­erde evenement dit jaar niet zal doorgaan”, zegt schepen van Evenemente­n Gerald Corthouts. Of de stad eventueel dit gebeuren zelf wil verderzett­en? “Het is echt te kort dag om dat te doen. Zeker in een jaar waarin onze stadsdiens­ten en politiemen­sen met de Virga Jessefeest­en en andere evenemente­n al overbevraa­gd zijn. Het kan natuurlijk dat straks een andere organisato­r in het gat duikt om op 11 juli iets te gaan doen, maar vandaag is er zeker nog geen aanvraag lopende. De Vlaamse feestdag is wel een aantrekkel­ijke datum voor een soortgelij­k evenement in de stad.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium