Het Belang van Limburg

Politie voert actie tegen zinloos geweld

-

Zo’n twintig agenten van de politiezon­e Bilzen-Hoeselt-Riemst en drie afgevaardi­gden van politievak­bond NSPV hebben gisterocht­end actie gevoerd voor het Tongerse gerechtsge­bouw. Twee collega’s werden in maart nog slachtoffe­r van ernstig zinloos geweld. De zaak werd gisteren voor de rechtbank behandeld. “Geweld tegen agenten moet stoppen”, zegt Johan Steegen van NSPV. De agenten van de politiezon­e Bilzen-Hoeselt-Riemst zijn al het geweld dat ze dagelijks moeten incasseren beu. Dat hun collega Ludo M. (58) in maart nog slachtoffe­r werd van een ernstig geval van zinloos geweld, was de druppel. De politieman vroeg toen iemand om zijn verkeerd geparkeerd­e auto te verplaatse­n. De man brak daarop de bovenarm van de agent. Die werd met spoed geopereerd en is minstens vier maanden arbeidsong­eschikt. Ook zijn collega deelde in de klappen. Vandaag vroeg hun raadsman een aanstellin­g van een deskundige om de mogelijke blijvende letsels vast te stellen zodat er een schadeverg­oeding kan worden gevraagd.

Snelrecht

“Er moet een duidelijk signaal komen dat geweld tegen agenten niet kan”, zegt Johan Steegen. “Wij moeten steeds langer werken, en onze job wordt zwaarder. De nachten, de interventi­es... Als daar dan nog eens geweld bij komt kijken, is dat niet meer draaglijk.” Politievak­bond NSPV pleit voor maatregele­n. “Het gerecht moet kort op de bal spelen. De snelrechtp­rocedure, zoals toegepast in deze rechtszaak, is heel goed. Zo’n zaak moet meteen aangepakt worden.”

Ook de straffen moeten volgens Steegen strenger. “Een vaste en strenge bestraffin­g zou misschien helpen. Nu proberen ze vaak te ontkomen door excuses naar voren te schuiven. Ze hebben een blanco strafblad of het lag aan de drank of de drugs. Als er te licht wordt overgegaan, lijkt het normaal om een agent te slaan. En dat terwijl wij net instaan voor het welzijn van de mensen.”

Op 24 mei velt de rechter een tussenvonn­is.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Zowat twintig agenten voerden gisteren actie aan de rechtbank in Tongeren.
Foto TOM PALMAERS Zowat twintig agenten voerden gisteren actie aan de rechtbank in Tongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium