Het Belang van Limburg

Kantoorhou­der Citibank staat terecht voor oplichting

- Geert HOUBEN

De voormalige kantoorhou­der van een Citibankfi­liaal, nu Beobank, in Houthalen-Helchteren moest gisteren voor de rechtbank verschijne­n. De 43-jarige man uit Maasmechel­en riskeert 15 maanden cel voor oplichting, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Spilfiguur is een 29-jarige man uit Meulenberg. Tegen hem is twee jaar cel gevorderd. Met het gesjoemel zou een bedrag van 177.000 euro gemoeid zijn. De bal ging in de zomer van 2012 aan het rollen na een klacht van Citibank. Ze merkten dat er fraude in het spel was in het toekennen van leningen en dat enkele klanten meer geld konden afhalen dan de toegestane limiet. Het ging in totaal om zeven dossiers. De vroegere kantoorhou­der, die zijn job kwijt is en zijn huwelijk op de klippen zag lopen, verklaarde in de rechtbank te goeder trouw gehandeld te hebben en dat hij er niets aan overgehoud­en heeft. Zijn advocaat vroeg de vrijspraak en wees met beschuldig­ende vinger naar een 29-jarige Houthalena­ar. Die man van Turkse origine stelde valse attesten en loonfiches op. Kredietlen­ers zouden bij hem werken in een van zijn bakkerijen, terwijl ze helemaal geen job hadden. Aan vooral familieled­en en vrienden vertelde hij dat hij ze geld kon laten lenen bij de bank, ook al zaten ze in zware financiële problemen. De man gaf verstek en zit volgens het parket mogelijk in het buitenland. Hij is allesbehal­ve een onbekende voor het gerecht. Momenteel loopt er nog altijd een onderzoek naar zijn mogelijk grote rol in een fraudezaak rond notaris Marc S. uit HouthalenH­elchteren.

Berucht

Volgens advocaat Luk Delbrouck misbruikte de twintiger zelfs zijn exvrouw, die een werkstraf riskeert. “Hij was een berucht figuur in Meulenberg. Zijn vrouw moest al haar papieren afgeven, haar werk opzeggen en werd als het ware thuis opgesloten. Ze werd gedwongen om een lening op haar naam te nemen. Vreemd dat de kantoordir­ecteur zich geen vragen stelde.”

Waar de hoofdverda­chte het geld voor gebruikte, is onduidelij­k. Mogelijk om schulden van zijn bakkerijen af te betalen. Nog zeven anderen stonden ook terecht en zij moeten vrezen voor een werkstraf tot zes maanden cel. Citibank wist al een deel van het geld te recuperere­n en stelt zich burgerlijk­e partij voor ruim 70.000 euro. Vonnis op 10 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium