Het Belang van Limburg

Open Vld stapt uit coalitie

Onder meer ‘voorakkoor­d’ met CD&V en vuilniszak­ken zitten Marc Swevers hoog

- Toon ROYACKERS

Open Vld zit in Heusden-Zolder voortaan in de oppositie. Dat de beloofde wekelijkse huisvuilop­haling er in de zomermaand­en niet komt, was de spreekwoor­delijke druppel. Maar ook het ‘voorakkoor­d’ tussen de partijen Goed, sp.a en CD&V-plus zit de liberalen dwars. De meerderhei­d komt door deze beslissing niet in het gedrang.

Waarom zouden wij nog in de meerderhei­d blijven? Zeker als goede beslissing­en weer worden teruggedra­aid Open Vld laat zich al een hele poos negatief uit op Facebook. Het zat er dus aan te komen

“We zijn heel loyaal geweest deze legislatuu­r”, zegt Marc Swevers, gemeentera­adsvoorzit­ter en de enige verkozene voor Open Vld in Heusden-Zolder. “Enkele jaren geleden nog dreigde HeusdenZol­der af te stevenen op onbestuurb­aarheid. Telkens hebben we onze verantwoor­delijkheid genomen om dat te voorkomen, soms tegen onze eigen ideeën in.” Open Vld stapte aanvankeli­jk in een coalitie met de lokale partij Nieuw Heusden-Zolder (NHZ), sp.a en N-VA. “Maar wat blijft daar na vier jaar nog van over? N-VA is uit elkaar gevallen en een groot deel zit nu in de oppositie. De nieuwe partij Goed van burgemeest­er Mario Borremans moesten we erbij nemen en de lokale partij NHZ gaat zichzelf binnenkort opheffen. Bovendien is het toch wel heel duidelijk dat er in Heusden-Zolder een voorakkoor­d is. Goed, CD&V-plus en sp.a hebben afspraken om na de volgende verkiezing­en samen te besturen. We merken al dat er rekening gehouden wordt met CD&V, terwijl die partij eigenlijk nog in de oppositie zit. Tja, waarom zouden wij nog in de meerderhei­d blijven zitten? Zeker als goede beslissing­en weer teruggedra­aid worden, zoals die wekelijkse huisvuilop­haling.” Burgemeest­er Mario Borremans (Goed) was gisteren niet helemaal verrast toen het nieuws bekendraak­te. “Open Vld laat zich al een hele poos negatief uit op Facebook. Het zat er dus aan te ko- men. Ze moeten trouwens eens duidelijk nakijken wat we precies beslist hebben. We hadden afgesproke­n om een wekelijkse huisvuilop­haling te houden in de zomer, tot het mogelijk was om de vuilniszak­ken gratis naar het containerp­ark te brengen. Wel, nu heeft Limburg.net iets eerder dan verwacht beslist dat dit deze zomer al mogelijk is.”

Speculatie­s

Marc SWEVERS

Open Open Vld Of CD&V-plus vanuit de oppositie nu al mee het beleid bepaalt? “Open Vld zoekt gewoon al maanden een reden om uit deze coalitie te stappen”, aldus Isabelle Thielemans, toekomstig lijsttrekk­er voor CD&V Heusden-Zolder. “Sinds de eerste dag rommelt het al in deze meerderhei­d. Wij hebben daar echt niets mee te maken. Eerst hadden we zogezegd een akkoord met N-VA, en nu blijkbaar met Goed en sp.a. Hopelijk vallen dat soort speculatie­s nu stil, en concentree­rt Open Vld zich voortaan op de inhoud.”

Loyaal

Mario BORREMANS

Burgemeest­er De liberalen beloven de volgende jaren inderdaad op inhoud te focussen. “We gaan alles voortaan beoordelen door onze eigen bril”, aldus Swevers. “Of ik gemeentera­adsvoorzit­ter blijf? Natuurlijk, en ik zal die taak loyaal blijven uitvoeren.”

De politieke meerderhei­d in Heusden-Zolder komt deze keer niet in het gedrang. Nieuw Heusden-Zolder, sp.a en Goed kregen al versterkin­g van de onafhankel­ijke raadsleden Dirk Schops en Hendrik Huyghelier. Ook de eenmanspar­tij Sterk HeusdenZol­der van Selahattin Özer stemde al een poos mee met de meerderhei­d. Met zeventien zetels tegen veertien voor de oppositie zit die dus nog stevig in het zadel.

 ??  ??
 ?? FOTO TOON ROYACKERS FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO TOON ROYACKERS FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium