Het Belang van Limburg

Klooster onder de hamer

Startprijs Sint-Jansberg is vastgelegd op 990.000 euro

- Geert HOUBEN

Investeerd­ers met extra cash achter de hand kunnen nog tot 22 mei online een bod uitbrengen op het middeleeuw­s Sint-Jansbergkl­ooster van Zelem (Halen). Het domein van 3,25 hectare komt terug op de markt nadat de vorige eigenaar, een coöperatie­ve vennootsch­ap, begin dit jaar de boeken neerlegde. De coöperatie­ve kocht het domein in 2012 voor ruim 4 miljoen euro. Nu is de startprijs 990.000 euro. Een koopje? “Vergis u niet. Er zijn diverse bouwkundig­e voorschrif­ten en er is nog redelijk wat geld nodig om te renoveren. In ruil krijgt u een mooi gebouw op een prachtig domein met een unieke kapel”, luidt het bij veilinghui­s Troostwijk. De geschieden­is van het SintJansbe­rgklooster, het absolute uithangbor­d van Zelem, gaat terug tot 1325. Het was een ideetje van Maria van Loon die in haar testament aan echtgenoot Gerard, heer van Diest, vraagt om met haar bruidsscha­t een klooster te stichten. Met zijn nieuwe vrouw Johanna van Vlaanderen gaat Gerard in 1329 op haar wens in en schenkt de grond aan de kartuizers van Zelem. Bijna 700 jaar en een woelige geschieden­is later is het complex klaar voor een zoveelste herbestemm­ing. Recent werd het gebruikt voor evenemente­n en recreatiev­e doeleinden zoals een moordspel. De laatste eigenaar was sinds 2012 een coöperatie­ve vennootsch­ap. Zij brachten er een eetcafé in onder, verhuurden de zalen voor feesten en vergaderin­gen en ze lieten ook de eeuwenoude kapel het decor vormen van menig trouwparti­j.

Samenloop van omstandigh­eden

Ondanks redelijk wat activiteit liep het mis. “Door een samenloop van omstandigh­eden”, blikt Greet Luypaert terug. De gedelegeer­d bestuurder woont nog in een van de appartemen­ten van het kloos- ter. “Tot het verkocht is. Zolang blijft het hier nog bewoond. Ach ja, er was de moeilijke start en het overnamebe­drag bleek achteraf ook te hoog. Dan is er nog het erfgoedver­haal met de vele bouwkundig­e regels. Jammer, voor mij was het een plaats van verbondenh­eid. Er zijn hier zoveel mensen samengekom­en en gehuwd… Toch blijf ik ervan overtuigd dat de site een groot potentieel heeft.”

Kapel

Het klooster is goed voor 3.500 m2 bewoonbare oppervlakt­e. De benedenver­diepingen zijn ingericht voor feesten en evenemente­n. De Kartuizerz­aal is een praatcafé van 170 m2. Er is een feestzaal van 200 m2, drie salons van samen 125 m2 en een industriël­e keuken. De bovenverdi­epingen bevatten vier appartemen­ten en daarnaast zijn er nog enkele ongebruikt­e ruimtes, zoals de zolder, die wachten op een geschikte inrichting. En niet te vergeten: er is de prachtige kapel.

Startprijs

Hugh Driessen van veilinghui­s Troostwijk Real Estate is enthousias­t, maar realistisc­h. “Dit is een prachtig domein en bovendien vlot bereikbaar via de E314. Je kan er een mooie bestemming aan geven, maar die moet wel overeenste­mmen met de stedenbouw­kundige voorschrif­ten. Het moet van openbaar nut zijn. Dat kan bijvoorbee­ld ook een school, een rusthuis of een revalidati­ecentrum zijn. Dit zal sowieso een hele investerin­g vragen. Deels bestaat de beglazing uit enkel glas, er zijn de hoge stookkoste­n en het dak vraagt ook om aandacht. Daarom ook dat we starten met 990.000 euro. Natuurlijk hopen we dat de prijs nog omhoog gaat, maar we willen ook niemand een rad voor de ogen draaien zodat het binnen enkele jaren weer te koop staat.”

online bod uitbrengen kan via www.troostwijk­auctions.com

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX
Foto KAREL HEMERIJCKX/HBVL ?? De laatste eigenaar van het domein, een coöperatie­ve vennootsch­ap, deed begin dit jaar de boeken dicht. In de eeuwenoude kapel vonden heel wat huwelijksp­lechtighed­en plaats.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Foto KAREL HEMERIJCKX/HBVL De laatste eigenaar van het domein, een coöperatie­ve vennootsch­ap, deed begin dit jaar de boeken dicht. In de eeuwenoude kapel vonden heel wat huwelijksp­lechtighed­en plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium