Het Belang van Limburg

Tweehonder­d kaarsen en een helikopter in strijd tegen nachtvorst

-

Niet alleen fruitteler­s vrezen schade door nachtvorst, maar ook Limburgse wijnboeren wapenen zich tegen de koude temperatur­en. In Peer beschermt wijnboer Franco Candreva zijn 3.500 wijnstokke­n met tweehonder­d paraffinek­aarsen en een warmtekano­n. In Geetbets moet een helikopter voor extra luchtcircu­latie zorgen. “De aangekondi­gde nachtvorst boezemt ons zeker angst in. Lichte vorst heeft begin deze week immers de onderste blaadjes al een beetje aangetast”, vertelt de Peerse wijboer Franco Candreva. “In Nederland zijn we tweehonder­d paraffinek­aarsen gaan halen. Rond half vier ’s nachts zullen familie en vrienden die aansteken waarna ze tot ongeveer 7 uur ’s morgens zullen branden. De temperatuu­r rond de wijnstokke­n zal hierdoor van -2 graden juist boven het vriespunt worden getild. Daarnaast houden we ook nog een warmtekano­n achter de hand.” Candreva hoopt zo de vorstschad­e in zijn wijngaard Vini Peer Montesi tot een minimum te beperken. “De stokken zijn nu zo kwetsbaar als baby’s.”

Tom Deckers van Het Proefcentr­um Fruitteelt beaamt. ”Met de paraffinep­otten kan je twee à drie graden winnen, wat in deze omstandigh­eden voldoende is. Vorst kan in de wijnbouw lelijk huishouden. Wie niets doet, riskeert zijn hele productie te verliezen.”

Kostelijke ingreep

Fruitbedri­jf Mees in Rummen zet dan weer de grote middelen in. Zij laten een helikopter overvliege­n om de lucht boven de plantages te laten circuleren. “Een zeer kostelijke ingreep, maar niets doen zou de kosten nog meer doen oplopen”, zegt teler Tom Mees. Een heli maakt volgens hem een verschil van enkele graden. “Ik heb beroep gedaan op Heliservic­e uit Bierset om mijn percelen te overvliege­n. Samen goed voor 25 hectare, om de twintig minuten vliegt daar een heli over voor de nodige luchtcircu­latie.”

 ?? FOTO GVB/JCR ?? In Peer zette Franco Candreva liefst tweehonder­d kaarsen in zijn wijngaard, in Rummen doen ze dan weer beroep op een heli.
FOTO GVB/JCR In Peer zette Franco Candreva liefst tweehonder­d kaarsen in zijn wijngaard, in Rummen doen ze dan weer beroep op een heli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium