Het Belang van Limburg

Limburgtoe­ts voor nationaal beleid door parlementa­riërs en provincier­aadsleden

Kan verdeelde provincier­aad een vuist maken in Brussel?

- Guy THUWIS

“We vinden het een interessan­t idee om een keer samen te vergaderen met de Limburgse vertegenwo­ordigers van het Vlaams, federaal en Europees Parlement. Deze legislatuu­r zullen we hen wellicht nog één keer uitnodigen in de provincier­aad.” Dat zei eerste gedeputeer­de Frank Smeets (CD&V) gisteravon­d in de provincier­aad in een reactie op het voorstel van raadslid Mieke Mulders (sp.a).

Miet VANDERSTEG­EN (N-VA) Mulders wil naar Nederlands voorbeeld een Limburgtoe­ts invoeren in de provincier­aad. Bedoeling is vooraf na te gaan wat de effecten van nieuw nationaal beleid voor een grensregio als Limburg zijn. “Het mag geen praatbarak zijn, we moeten nagels met koppen slaan”, aldus gedeputeer­de Smeets.

Maar de oppositie verwacht weinig goeds van zo’n ‘Staten-Generaal’. “Het idee is goed, maar ik vrees dat het bij een mooie foto zal blijven. Er zijn al genoeg overlegorg­anen”, reageerde Walter Bollen (N-VA). “Het is net de bedoeling over de partijgren­zen heen te werken”, repliceerd­e Mulders. “Het doet mij pijn als ik zie hoeveel geld er naar de overkappin­g

Frank SMEETS (CD&V) van de Ring in Antwerpen gaat terwijl er geen middelen zijn voor het station in Hasselt.” Waarop Miet Vandersteg­en (N-VA) de provincier­aad op een niet erg subtiele manier situeerde: “Het is niet aan het ondergesch­ikte niveau om de hogere niveaus op hun plaats te zetten. We moeten het werk van onze parlements­leden en ministers niet onderschat­ten.” “Het is niet de bedoeling mensen op hun plaats te zetten. Wel om met eensgezind­e standpunte­n vooruitgan­g te boeken in Brussel”, aldus nog Smeets. “Eensgezind? We raken het nog niet eens over de indeling van de kieskringe­n”, merkte Vanderstee­gen op. “Ik moet hier het eerste eensgezind­e standpunt nog zien groeien.” “Wij moeten ons als vertegenwo­ordigers van Limburg toch niet wegsteken?”, antwoordde Maurice Webers (sp.a). “Dit is een uitgestoke­n hand die door u van tafel wordt geveegd. Droevig!”

Gouverneur

Trieste opvoering was ook de manier waarop Vlaams Belang de beschuldig­ingen van schriftver­valsing aan het adres van gouverneur Herman Reynders op de media trachtten te steken. “Wij hebben altijd vermoedens gehad, maar geen beschuldig­ingen geuit”, aldus fractielei­der Wim De Meester. “Ik heb ook geen persartike­l gemaakt”, reageerde Jos Robben (VB) nadat gedeputeer­de Smeets duidelijk had uiteengeze­t dat er bij de oprichting van de vzw Locate in Limburg totaal geen sprake is geweest van schriftver­valsing. Smeets vroeg een publieke verontschu­ldiging, maar die kwam er niet.

Het is niet aan het ondergesch­ikte niveau om de hogere niveaus op hun plaats te zetten Het is niet de bedoeling mensen op hun plaats te zetten. Wel vooruitgan­g boeken in Brussel

Uitbreidin­gen

De provincier­aad zette ook nog het licht op groen voor de uitbreidin­g van de skipiste in Peer. Snowvalley krijgt in het voorlopig vastgestel­de uitvoering­splan toestemmin­g om de piste te verlengen tot 334 meter lang en 30 meter breed. Bij de opening, in 1997, was de piste 160 meter lang. De verlenging zorgt voor 27 nieuwe jobs. In Opglabbeek is de uitbreidin­g van het bedrijvent­errein langs de Weg naar Meeuwen en Weg naar Zwartberg voorlopig goedgekeur­d. Er komt 31 hectare industrieg­rond bij. Het openbaar onderzoek begint op 5 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium