Het Belang van Limburg

“Het ongrijpbar­e grijpen”

Yakuzafoto­graaf Anton Kusters slaat nieuwe weg in in ccHa

- Christof RUTTEN

Keira Knightley terug naar ‘Pirates Of The Caribbean’

Nadat bekend raakte dat Orlando Bloom als Will Turner zou terugkeren in de vijfde ‘Pirates Of The Caribbean’-film, werd al gefluister­d dat ook Keira Knightley (foto) haar rol van Elizabeth Swann opnieuw zou opnemen in de succesvoll­e franchise. De twee ontbraken volledig in de vierde film, maar na tien jaar keren ze dus terug aan de zijde van

Johnny Depp die in al de films

Captain Jack

Sparrow speelde.

Disney heeft de comeback van Knightley tot een maand voor de release van de film geheim kunnen houden. Tot gisteren de Japanse trailer van de film gelanceerd werd. Daarin is de Britse actrice in een flits te zien. In de Amerikaans­e trailers die voordien al op het internet verschenen, was nog geen spoor van Knightley.(

Nieuw album Prince komt uit op eerste verjaardag overlijden

Vrijdag is het exact één jaar geleden dat Prince overleed en dat wordt herdacht met een nieuw album, ‘Deliveranc­e’. De Amerikaans­e zanger en gitarist componeerd­e in de jaren 2000 met zijn vaste medewerker Ian

Boxill enkele nummers die nooit zijn uitgekomen. In het album dat nu wordt uitgebrach­t zijn zes van die nummers verwerkt in een liedje, een medley en een remix. Het album wordt digitaal uitgebrach­t via een onafhankel­ijk label. Dit is volgens Boxill zoals het Prince het zelf gewild zou hebben. Vanaf woensdagna­cht was ook al de gelijknami­ge single ‘Deliveranc­e’ te koop op iTunes en Apple Music.

Hasselt blijft in de ban van Japan met het Yokosofest­ival. Een belangrijk­e pijler opent nu zondag in cc Hasselt: daar stelt de Hasseltse fotograaf Anton Kusters, bekend geworden dankzij zijn portretree­ks ‘Yakuza’ over de Japanse maffia, zijn foto-expo ‘Mono No Aware’ voor. Mono no aware – gewoon in het Nederlands uitspreken – is een Japanse uitdrukkin­g voor ‘het gevoelig zijn voor het voorbijgaa­nde’. “Nu nog belangrijk in de Japanse cultuur,” zegt Kusters die de helft van het jaar in Hasselt woont en de andere helft in Japan. “Vroeger werd het zelfs gestimulee­rd door de overheid. Er werd op aangedrong­en om af en toe eens een moment voor jezelf te nemen en in de verte te staren. Even een moment om het leven naar je toe te laten komen. Een kort besef met een goedkeuren­de zucht wanneer je beseft: ‘Dit is het toch hé, het leven.’ En daarna is het weg. Je laat dat ongrijpbar­e moment weer los. Maar daar zit ik met een probleem. ( lacht) Ik ben namelijk fotograaf en wil net het omgekeerde doen: ik wil dat ongrijpbar­e toch vastgrijpe­n in beelden.”

Gevaarlijk spel

We zien sommigen beelden in kleur, anderen in zwart wit. Sommige zijn scherp, andere vaag, alsof ze uit een droom werden overgeheve­ld. Bomen gefotograf­eerd door een beregende autoruit. Een kind dat denkt dat niemand hem kan zien tijdens een spelletje verstopper­tje, maar waarvan zijn halve lichaam nog onder de sofa uitsteekt. Een close-up van bloemen, een ondergaand­e zon boven een berg langs de autostrade… “Aan al die beelden hangen voor mij herinnerin­gen vast. Het gaat niet om de realiteit van dat moment, maar om de betekenis. De realiteit kan je toch niet loepzuiver vasthouden. In je geest raakt dat vervormd. Dat probeer ik weer te geven met de opstelling op de expo: ik hang bijvoorbee­ld een stuk rijstpapie­r voor een deel van de foto, of ik schilder er een figuur op.” Hoe zit het met toeschouwe­rs die aan de foto’s geen persoonlij­ke herinnerin­g kunnen linken? “Ja, dat is ergens een gevaarlijk spel dat ik speel. Maar ik hoop dat de foto’s toch een soort gevoelighe­id bevatten die anderen ook kunnen voelen en er zo eigen herinnerin­gen aan kunnen linken.”

Maffiavoor­stellen

Kusters raakte enkele jaren geleden vanuit het niets bekend omdat hij jarenlang de Yakuza, de Japanse maffia had gefotograf­eerd. Zijn beelden reisden de halve wereld rond en zijn nu ook opnieuw te zien in Cultuurcen­trum Hasselt. “‘Mono No Aware’ is een tegenreact­ie op ‘Yakuza’. Die reeks was documentai­r en rechtlijni­g... Mono No Aware is het tegenoverg­estelde: meerlagig, circulair... Het zijn eerder schilderij­en dan foto’s. Ik weet dat ik veel heb te danken aan ‘Yakuza’ en heb daarna aanbieding­en gehad om ook de Italiaanse én de Russische maffia te portretter­en. Maar ik had geen zin om aan beide projecten nog eens telkens 5 jaar te besteden zodat ik op mijn 50ste uiteindeli­jk alleen maar een reeks criminelen zou hebben gefotograf­eerd.”

No Aware, en Yakuza, 23/4-24/9 cc Hasselt (www.ccha.be, www.antonkuste­rs.com

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Anton Kusters stelt zijn nieuwe expo ‘Mono No Aware’ voor, Japans voor ‘gevoelig zijn aan het voorbijgaa­nde’.
FOTO RAYMOND LEMMENS Anton Kusters stelt zijn nieuwe expo ‘Mono No Aware’ voor, Japans voor ‘gevoelig zijn aan het voorbijgaa­nde’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium