Het Belang van Limburg

VREDE IN DE WETSTRAAT

Maar menen ze het ook?

- Liliana CASAGRANDE

CD&V en N-VA hebben de strijdbijl begraven. Na veel gesprekken achter de schermen en een halve paasvakant­ie die in het water viel, zijn ze gisteren – onder het oog van premier Michel (MR) – tot een akkoord gekomen. Ze gaan “focussen op inhoudelij­ke discussies” en niet meer “vervallen in gekissebis en geruzie”, schrijven ze in een gezamenlij­ke mededeling. Zaak gesloten en iedereen weer aan het werk, zonder een knieval van staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA). Een interview met Zuhal Demir op palmzondag heeft tien dagen lang gezorgd voor een hoop spanningen in de Wetstraat. Haar uitspraken over “moslimpart­ij” CD&V en Wouter Beke die moslims als “kiesvee” zou beschouwen, kwamen zo hard aan dat de CD&V-voorzitter excuses eiste.

“Streep eronder”

Die openlijke excuses krijgt hij in elk geval niet. Maar Beke en N-VA-voorzitter Bart De Wever hebben gisteren wel na een gesprek met premier Michel afgesproke­n om “een streep te trekken onder het verleden”. Al is er tijdens de gesprekken achter de schermen duidelijk gemaakt dat dit soort uitspraken geen tweede keer mogen vallen. Ook uithalen die op het eerste zicht onschuldig lijken en allerlei bemoeienis­sen in andermans bevoegdhed­en worden niet meer getolereer­d. Voortaan gaan de mandataris­sen van de partijen correct met elkaar om, zo is afgesproke­n.

Veel keuze hebben ze ook niet, want ze moeten nog twee jaar samen verder. Beke en De Wever halen er nog eens de titel van het regeerakko­ord bij: ‘Een economisch engagement, een sociaal project’. Onder dat motto willen ze doorwerken. “Dit mogen geen verloren jaren worden”, aldus Beke en De Wever in hun verklaring. “We willen een streep trekken onder het verleden.”

Premier Michel plant ook drie “buitengewo­ne thematisch­e ministerra­den”, over veiligheid en justitie, over economie en werk, over sociale zaken en strijd tegen armoede. De eerste is gepland voor 13 mei.

Integratie

Demir maakte ondanks de heisa ook geen aanstalten om zich te excuseren bij Beke. Ze had dat wel gedaan bij premier Michel die haar de ochtend van het interview al op haar vakantiead­res opbelde. En op paasmaanda­g schreef ze op haar Facebookpa­gina: “CD&V zal in mij een loyale partner vinden om het regeerakko­ord uit te voeren.” Maar ze voegde er meteen aan toe dat ze geen afstand deed van haar analyse en dat ze zich zorgen maakt over de integratie. In de wandelgang­en valt te horen dat dan iedereen zich voor van alles zou moeten excuseren.

Rel

Maar ook voor Demir – die nochtans tegen een stootje kan – was de heisa intussen zichtbaar te zwaar aan het worden. Ze keek gisteren ook duidelijk uit naar het einde van de rel. Zeker omdat ze anders in het parlement – al voor de tweede keer, na haar uitspraken over het gelijkekan­sencentrum Unia – serieus onder vuur zou worden genomen. Bij de voorstelli­ng van haar beleidspla­n voor personen met een handicap dinsdag had CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri al een waslijst aan inhoudelij­ke opmerkinge­n klaar, gepeperd met paar verwijzing­en naar de affaire, zoals: “Steek tijd in uw werk, in plaats van in het beledigen van coalitiepa­rtners”. Het was duidelijk dat Demir haar woorden van vorige week moest uitzweten. Gisteren stond Lanjri in het parlement klaar om te zeggen wat ze vond van het beleidspla­n over armoede. Maar aangezien Eric Mas- sin (PS) er zowat een uur sprak – en vervolgens vertrok – kreeg Lanjri nog geen kans. Ze zal die tussenkoms­t volgende week pas houden. Maar nu de oorlog voorbij is, wordt het misschien ook een andere soort toespraak.

Wij willen een streep trekken onder het verleden. Wij hebben hierover samen met de premier een diepgaand gesprek gehad. Er is afgesproke­n om te focussen op inhoudelij­ke discussies tussen politieke (meerderhei­ds)partijen en niet te vervallen in gekissebis en geruzie Uit dde gezamenlij­ke verklaring van

WouterW BEKE en Bart DE WEVER “Incident gesloten” zonder knieval van Zuhal Demir

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA/PHOTO NEWS ??
FOTO'S BELGA/PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium