Het Belang van Limburg

“Samen gebouwd zonder geruzie”

Twee koppels onder één dak

- Ruben STEEGEN

Ruim 2,5 jaar nadat Kris Rogiers en Laura Dingens op zoek gingen naar buren om samen een tweewoonst recht te trekken, is het Houthalens­e koppel eindelijk hun nieuwbouww­oning ingetrokke­n. “De buren - een bevriend koppel - wonen er zelfs al drie maanden”, zegt Kris. Voorlopig lukt het samenwonen prima. “Maar vraag het ons over een jaar nog eens”, lacht kersvers buurman Kristof. ‘Wij zoeken buren voor onze tweewoonst’. Wie in de herfst van 2014 voorbij de bouwgrond van Kris en Laura reed, kon moeilijk langs het gigantisch­e spandoek kijken dat het koppel er had neergezet. “De plannen voor ons huis aan de Grote Baan waren toen al uitgeteken­d, we hadden enkel buren nodig om mee in het project te stappen”, vertelt Kris. “Samen een tweewoonst neerzetten, betekende immers een serieuze besparing. Daarnaast wilden we vermijden dat er later een fermette tegen ons huis zou worden gebouwd. Wij houden immers van strak en modern.”

Stress

Ondanks het reuzegrote spandoek en een eigen website duurde het bijna twee jaar voor Kris en Laura nieuwe buren konden overtuigen. “We stonden op het punt om de tweewoonst volledig zelf neer te zetten, maar gelukkig hebben Kristof Jamers en Samiera Lyo, een bevriend stel dat we al jaren kenden, op het laatste moment toch toegehapt.” Zo moeizaam als de zoektocht naar nieuwe buren verliep, zo vlot gingen de werkzaamhe­den. “We zijn in het voorjaar van 2016 gestart en minder dan een jaar later was alles klaar. Eind maart zijn we verhuisd. Kristof en Samiera wonen hier zelfs al sinds januari.” En hoewel een huis bouwen doorgaans garant staat voor strakgespa­nnen zenuwen en een flinke dosis stress, was daar bij de Houthalens­e koppels weinig van te merken. “De plannen voor de buitenkant lagen op voorhand vast, dus daar konden we weinig meer aan morrelen. Maar binnen had ieder het rijk voor zich. Onze woningen zijn duidelijk gescheiden. Zo is ons interieur strak en industriee­l, terwijl zij voor een moderne, warme inrichting hebben gekozen. Ruzie hebben we het afgelopen jaar niet gemaakt. Integendee­l, door voor dezelfde aannemers te kiezen hebben we geregeld flink kunnen besparen. En ook voor die typische provoor bleempjes die bij een nieuwbouw komen kijken, konden bij elkaar te rade.”

Samen op vakantie

De overgang van vrienden naar buren lijkt de koppels prima te bevallen. “Voorlopig toch, maar vraag het over een jaar nog eens”, grapt Kristof. “We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar springen wel regelmatig bij elkaar binnen een pintje of babbel.” Het viertal kende elkaar al voor ze besloten om samen een tweewoonst te bouwen. “Ik heb hen ontmoet toen ik als fotograaf aan de slag was op hun huwelijk”, vertelt Kris. “Dat klikte zo goed dat we vrienden zijn geworden en uiteindeli­jk zelfs samen op vakantie zijn gegaan. We zijn alle vier levensgeni­eters en weten dus goed wat we aan elkaar hebben.”

De prijs voor de tweewoonst, inclusief bouwgrond, bedroeg zo’n 300.000 euro per koppel. “Alleen kan je voor dat bedrag nooit bouwgrond kopen en een huis rechttrekk­en. Dit soort projecten, waarbij je de kosten verdeelt, zijn de toekomst. Alleen de zoektocht naar buren vraagt blijkbaar wat tijd.” (lacht)

Ruzie hebben we nog niet gehad, maar we hebben wel flink kunnen besparen

Kris ROGIERS

 ??  ??
 ?? FOTO RL ?? 2,5 jaar nadat Kris en Laura hun zoektocht naar buren startten om samen een tweewoonst te bouwen, staat het huis recht en zijn beide koppels verhuisd. “Voorlopig hebben we nog geen ruzie gemaakt”, lacht Kris.
FOTO RL 2,5 jaar nadat Kris en Laura hun zoektocht naar buren startten om samen een tweewoonst te bouwen, staat het huis recht en zijn beide koppels verhuisd. “Voorlopig hebben we nog geen ruzie gemaakt”, lacht Kris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium