Het Belang van Limburg

Vrieskou vernielt tot helft van appels en kersen

Zwaarste vorstschad­e sinds 1997, tot helft van appeloogst verloren

- Ruben STEEGEN/Jozef CROUGHS

De uitzonderl­ijk strenge nachtvorst van donderdag heeft zware schade aangericht in de Limburgse fruitteelt. “Tot de helft van de appeloogst is verloren, en ook kersen en aardbeien delen zwaar in de klappen”, zegt onderzoeke­r Tom Deckers van het Proefcentr­um voor Fruitteelt in Kerkom. “Het is al van 1997 geleden dat de Limburgse fruitteler­s zo laat in het seizoen nog met zo’n ernstige nachtvorst moesten afrekenen”, weet Deckers. “Onder anderhalve meter hoogte is nagenoeg alles kapotgevro­ren.” Hoeveel fruit de vrieskou heeft overleefd, moet de komende weken duidelijk worden. De Truiense teler Ghislain Francis - een van de grootste spelers in de regio - vreest alvast voor het seizoen. “Ik ben bang dat mijn volledige appeloogst verloren is.” Eén lichtpuntj­e: de conference­peer, nog altijd het meest geteelde fruit in Limburg, heeft dankzij moderne bestuiving veel minder last van de vrieskou.

SINT-TRUIDEN - De Limburgse fruitteler­s zijn donderdag uitzonderl­ijk hard getroffen door de strenge nachtvorst. “Het is al van 1997 geleden dat de sector nog zo’n zware vorstschad­e heeft gekend”, zegt onderzoeke­r Tom Deckers van het Proefcentr­um voor Fruitteelt (PcFruit) in Kerkom. Appel-, kersen- en aardbeienb­oeren zullen dit jaar fors minder oogsten. “Dat het zó hard zou vriezen had niemand verwacht”, zucht Deckers, die gisteren de hele dag schade ging opmeten bij de Haspengouw­se fruitteler­s. “Dergelijk zware nachtvorst, zo laat in het seizoen, komt gemiddeld maar eens om de tien jaar voor. Nu was het zelfs al van 1997 geleden. Haast al het fruit onder anderhalve meter hoog is kapotgevro­ren, tenzij de boer voorzorgsm­aatregelen had genomen. Maar bij min vijf kan je de boomgaard enkel voldoende beschermen door beregening, een privilege dat is weggelegd voor telers met voldoende water in de buurt van hun percelen.”

Het klinkt misschien tegenstrij­dig, maar door de bloesems te beregenen kan ergere schade bij nachtvorst voorkomen worden. Als er zich een ijslaagje vormt, dan komen de bloesems in een pakketje van bevriezend water te zitten en dat bevriezend water heeft altijd een temperatuu­r van 0°C. Zolang er nieuw water wordt aangevoerd kan de temperatuu­r van het ijs niet onder het vriespunt dalen, en zullen de bloesems niet beschadigd worden. Het is wel belangrijk dat het gewas voortduren­d nat wordt gehouden.

Appeloogst verloren

Vooral voor de appels, die momenteel in volle bloei staan, oogt de situatie na gisteren ronduit dramatisch. “We zullen de verdere bloei afwachten, maar de telers moeten rekening houden met een aanzienlij­k oogstverli­es. Afhankelij­k van hoe de toestand de volgende dagen evolueert, lijkt dertig procent tot vijftig procent van de appeloogst verloren.” Onder meer de Truiense fruitteler Ghislain Francis, een van de grootste spelers in de regio, vreest voor het seizoen. “Zelfs de hoger gelegen percelen zijn dit keer niet gespaard gebleven. Ik ben bang dat mijn volledige appeloogst verloren is. Zo erg heb ik het al héél lang niet meer geweten.”

Conference­peer gered

Ook voor de Limburgse kersen, die al even zijn uitgebloei­d, ziet het er ronduit slecht uit. “Ze zijn net als de appels zwaar getroffen”, weet Deckers. “Qua oppervlakt­e kan je de kersenteel­t echter moeilijk met die van appels of peren vergelijke­n. Limburg telt amper 500 hectaren kersenboom­gaarden, tegenover zo’n 10.000 hectaren peren en 7.000 hectaren appels.” Hetzelfde verhaal voor de aardbeien waarvan de soorten die niet waren afgedekt en nu al bloemen hadden gevormd, ernstige schade hebben opgelopen. Beter nieuws is er voor de Conference­peer, nog altijd het meest geteelde fruit in onze provincie. “Hoewel de vruchten net zo goed schade hebben opgelopen, heeft dat weinig impact op de oogst”, weet Deckers. “De vrieskou heeft het klokhuisje wel doen afsterven, maar door de vrucht met het plantenhor­moon gibberelli­ne te bespuiten zal de peer zich toch verder ontwikkele­n. Het enige wat de consument daarvan merkt, is dat hij een pitloze peer krijgt. De smaak is identiek.”

Of het productiev­erlies ook een financiële aderlating voor onze boeren betekent, hangt af van het buitenland. “We hebben vernomen dat ook de telers in onze buurlanden en Tsjechië ernstig zijn getroffen. Als er minder Europees fruit op de markt komt, krijgen de boeren ook een betere prijs. Op die manier kan het seizoen alsnog worden gered.”

Vriesgevaa­r

Het vriesgevaa­r is overigens nog niet volledig geweken. Zaterdagoc­htend kan het in onze provincie opnieuw gaan vriezen aan de grond, en vanaf maandag dreigt de temperatuu­r bij heldere hemel zelfs elke nacht een paar graden onder nul te duiken. “Pas vanaf 1 mei kiezen de weermodell­en duidelijk voor een zachter scenario”, besluit HBvL-weerman Michel Nulens

Ik ben bang dat mijn volledige appeloogst verloren is. Zo erg heb ik het al héél lang niet meer geweten

Fruitteler Ghislain FRANCIS

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Fruitboere­n probeerden de kou te verdrijven met brandend stro. Met hinderlijk­e rookwolken in zowat heel Zuid-Limburg tot gevolg.
FOTO TOM PALMAERS Fruitboere­n probeerden de kou te verdrijven met brandend stro. Met hinderlijk­e rookwolken in zowat heel Zuid-Limburg tot gevolg.
 ?? FOTO JCR ?? Tom Deckers van het PcFruit inspecteer­t bloesems in een Haspengouw­se boomgaard. De vorst sloeg afgelopen nacht erg hard toe.
FOTO JCR Tom Deckers van het PcFruit inspecteer­t bloesems in een Haspengouw­se boomgaard. De vorst sloeg afgelopen nacht erg hard toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium