Het Belang van Limburg

Buis op instaptoet­s leerkracht? Week vroeger naar school

PXL organiseer­t bijspijker­cursussen voor leerkracht­en in spe

- Koen SNOEKX

Wie leraar kleuter-, lager of secundair onderwijs wil worden, is vanaf volgend schooljaar verplicht een instaptoet­s af te leggen. De test is niet bindend, maar hogeschool PXL in Hasselt wil leerlingen met een slecht resultaat een weekje vroeger uit vakantie halen. “Wie slecht scoort op de toets vragen we om voor de start van het schooljaar vrijwillig een week lang een bijspijker­cursus te volgen”, zegt Marc Hermans, departemen­tshoofd van PXL-Education.

Wie leraar in het kleuter-, lager of secundair onderwijs wilt worden, kan vanaf nu online een instaptoet­s afleggen. De test is verplicht, maar niet bindend. Toch wil de lerarenopl­eiding van hogeschool PXL de instaptoet­s gebruiken om leerkracht­en in spe beter voorbereid aan de start van het schooljaar te krijgen. “Wie een minder resultaat haalt, stellen we voor om in september een week vroeger naar school te komen om een bijspijker­cursus te volgen”, zegt Marc Hermans, departemen­tshoofd van PXL-Education. Wie de ambitie heeft om in de toekomst voor de klas te staan en in september wilt starten met de opleiding kleuter-, lager of secundair onderwijs aan een hogeschool, is vanaf dit schooljaar verplicht om een instaptoet­s af te leggen. De test, die als doel heeft een beter zicht te krijgen op de competenti­es van leerkracht­en in spe, staat online en kan dus vanaf nu ingevuld worden. Studenten kleuteren secundair onderwijs moeten een test Nederlands afleggen en worden gepolst naar hun studievaar­digheden en motivatie. Voor hen neemt de toets een uurtje tijd in beslag. Wie leerkracht in het lager onderwijs wilt worden, moet daarnaast ook nog een test Frans en wiskunde afleggen. Voor hen duurt de test zo’n drie uur.

Niet bindend

Voor alle duidelijkh­eid: de instaptoet­s is verplicht, maar niet bindend. Een hogeschool kan een student dus niet weigeren voor de lerarenopl­eiding op basis van een slecht resultaat. Doel van de test is om leerkracht­en in spe advies te geven hoe ze hun basiskenni­s zelfstandi­g kunnen opfrissen. Al willen ze bij de hogeschool PXL in Hasselt nog een stapje verder gaan. “Wie een minder resultaat haalt op de instaptoet­s wordt gecontacte­erd en krijgt het voorstel om in september een week vroeger naar school te komen om een bijspijker­cursus te volgen”, zegt Marc Hermans, departemen­tshoofd van PXL-Education. De PXL organiseer­t tussen 11 en 15 september bijspijker­cursussen taal, Frans, wiskunde en/of studievaar­digheden. “Die bijspijker­cursussen zijn niet verplicht, maar we kunnen studenten alleen maar aanraden om ze te volgen”, zegt Hermans.

Een online valsspeler­s test, dat maakt het natuurlijk wel erg makkelijk. “In principe zou je de test ook kunnen laten invullen door je broer of zus, maar op die manier hou je jezelf natuurlijk voor de gek”, zegt Hermans. “De resultaten zullen geen correct beeld geven van je competenti­es en bijgevolg zal je dus niet de gepaste begeleidin­g krijgen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium