Het Belang van Limburg

Agenten neergescho­ten op Champs-Elysées

Agent doodgescho­ten drie dagen voor verkiezing­en

- Bert HEYVAERT/Cedric LAGAST

Drie dagen voor de presidents­verkiezing­en is Frankrijk weer in de greep van terreur. Op de Champs-Elysées in Parijs werden gisteren twee agenten neergescho­ten, één van hen overleed. Al snel eiste terreurorg­anisatie IS de aanslag op. “Een man parkeerde zijn wagen naast een politieaut­o, haalde zijn automatisc­h wapen boven en opende hetvuuropd­eagentinde­auto.”Dat gebeurde gisteravon­d rond 21 uur op de beroemde Champs-Elysées, ter hoogte van de winkels Marks & Spencer en Yves Rocher. “De agent in de auto overleed, nadien schoot de dader op andere agenten die kwamen toegelopen”, meldde het Franse ministerie van Binnenland­se Zaken. Daarbij werden nog twee agenten verwond. Ook de dader werd neergescho­ten. Het was gisteravon­d nog niet duidelijk of hij is overleden. De Champs-Elysées werd in een mum van tijd een belegerde plek. Tientallen combi’s en legervoert­uigen kwamen aangereden, zwaarbewap­ende politie verjaagde iedereen uit de winkels, van straat en uit de metrostati­ons. In een razend tempo werd de hele boulevard hermetisch afgesloten.

Intussen bleef de spanning, want er waren verschille­nde berichten over een tweede dader die nog op de vlucht was. Maar dat bleek loos alarm. “Het is heel duidelijk dat agenten hier het doelwit waren”, zei het ministerie van Binnenland­se Zaken. Burgers kwamen niet in het vizier.

Bekend als geradicali­seerde

Volgens het Franse TF1 zou de dader een zekere Karim C. zijn. Een man van 39 jaar, die verblijft in de gemeente Chelles, een banlieue ten oosten van Parijs. Daar werden gisteravon­d ook al huiszoekin­gen uitgevoerd. Van de man zou ook een Fiche S. bestaan, wat betekent dat hij geseind stond als geradicali­seerde. Vreemd genoeg wees IS gisteravon­d de aanslag toe aan een Belg: ‘Abu Yousef al-Belgiki’. Of de dader of een mogelijke mededader effectief iets te maken heeft met ons land, was gisteravon­d laat nog niet duidelijk.

De aanslag komt op een cruciaal moment in Frankrijk, want zondag is het de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en. Dat is duidelijk een trigger voor terreur. Twee dagen geleden werd nog een aanslag verijdeld toen agenten binnenviel­en in een appartemen­t in Marseille. Ze vonden er wapens en explosieve­n, én een foto van de Republikei­nse presidents­kandidaat François Fillon, die allicht het doelwit was.

Net op het moment van de aanslag was op de Franse televisie een groot debat bezig met de presidents­kandidaten. Ze brachten een hommage aan de ordedienst­en, en spraken geen forse taal. Zelfs de extreemrec­htse Marine Le Pen deed dat niet.” Le Pen en Fillon deelden nog mee dat ze vandaag hun campagne opschorten.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? In een razend tempo werd de Champs-Elysées hermetisch afgesloten.
FOTO BELGAIMAGE In een razend tempo werd de Champs-Elysées hermetisch afgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium