Het Belang van Limburg

Fruitboere­n zorgen voor gigantisch­e rookwolk in strijd tegen nachtvorst

-

Een groot deel van Zuid-Limburg is gisterenoc­htend wakker geworden onder een dikke rookwolk. Die werd veroorzaak­t door fruitboere­n die niet alleen vuurpotten, maar ook brandende strobalen gebruikten om hun oogst te beschermen tegen de nachtvorst. “Het was dat of nog meer schade”, zegt fruitteler Nico Vos, die ondanks de strobalen 60 à 70 procent van zijn oogst verloren zag gaan. Heel wat inwoners van Herkde-Stad, Nieuwerker­ken, SintTruide­n, Wellen, Borgloon, Kortessem, Diepenbeek en Hoeselt wisten gisterenoc­htend niet wat ze zagen of roken. Een gigantisch­e laaghangen­de rookwolk zorgde voor een bijzonder onaangenam­e, verbrande geur in woon- en slaapkamer­s. “Mijn vrouw is vanochtend wakker geworden met hoofdpijn”, zegt een man uit Nieuwerker­ken. “In heel het huis hing een misselijkm­akende geur, te vergelijke­n met de geur na een woningbran­d.” De politie van Sint-Truiden kreeg dan ook tientallen meldingen van ongeruste inwoners, en ook op sociale media vroegen mensen zich massaal af wat er aan de hand was.

Strobalen

Al snel bleek dat de rook veroorzaak­t was door de fruitboere­n, die de hele nacht alles in het werk hadden gezet om hun oogst te beschermen tegen de vrieskou. Daarvoor gebruikten ze niet alleen vuurpotten met paraffine, maar ook brandende strobalen. “Die vuurpotten werken wel voor de kersenteel­t of de wijnbouw, maar voor grote stukken grond is dat onbegonnen werk en bovendien veel te duur”, zegt fruitteler Nico Vos, die vanaf twee uur ’s nachts met brandende strobalen in de weer was. “De schade is desondanks heel groot, ik schat dat 60 à 70 procent van de oogst verloren is. Maar zonder de strobalen zou het nog meer geweest zijn. Het is dat of nog meer schade, helaas.”

Schadelijk

Verbrandin­g in open lucht, ook van stro, is echter verboden. En zo’n rookwolk van vuurpotten met paraffine en verbrand stro is ook niet onschadeli­jk. “Rook is een onvolledig­e verbrandin­g en dus altijd schadelijk”, zegt milieuepid­emioloog Tim Nawrot (UHasselt). “Soms hoor ik de brandweer wel eens zeggen dat de rook onschadeli­jk was, maar dat is eigenlijk nonsens. Ook al is stro een natuurlijk materiaal, de verbrandin­g ervan zorgt altijd voor luchtveron­treiniging.” Volgens KMI-weerman David Dehenauw bleef de wolk laag hangen door temperatuu­rinversie. “Normaal wordt de temperatuu­r lager naarmate men stijgt, maar door de vrieskou was dat omgekeerd. Een rookwolk gaat dan nog een beetje stijgen, tot ze in warmere lucht terechtkom­t. Bovendien was er bijzonder weinig wind, waardoor de wolk lang bleef hangen.”

Alternatie­ven

Jef Vercammen, voorzitter van het Proefcentr­um Fruitteelt, sluit niet uit dat sommige fruitteler­s ook strobalen ingezet hebben. “Maar het gaat in ieder geval om een absolute minderheid”, zegt Vercammen. “Er zijn immers heel wat alternatie­ven in de strijd tegen vrieskou. De goedkoopst­e manier is beregening, maar daarvoor is een vergunning en 30.000 liter per hectare per uur nodig. Daarnaast worden ook vuurpotten met paraffine gebruikt, maar zo heb je er wel 250 per hectare nodig. Dat is niet realistisc­h op grote oppervlakt­en. Ten slotte worden ook mobiele of vaste warmteblaz­ers gebruikt, maar daarmee win je maximaal twee graden.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De dikke laag smog was gisterenoc­htend duidelijk zichtbaar boven de Zuid-Limburgse velden.
Foto TOM PALMAERS De dikke laag smog was gisterenoc­htend duidelijk zichtbaar boven de Zuid-Limburgse velden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium