Het Belang van Limburg

Pizzabakke­r Gennaro krijgt ook in beroep 12 jaar cel

-

Liefst zeven maanden na het einde van het proces heeft gisteren ook het Hof van Beroep pizzabakke­r Gennaro Bartolomeo uit Heusden-Zolder veroordeel­d tot twaalf jaar cel. Opmerkelij­k: de 45jarige uit Heusden-Zolder werd in de rechtbank meteen in de boeien geslagen. De dertien andere beklaagden die in beroep gingen, kregen nagenoeg dezelfde straffen als eerst. Bartolomeo is schuldig bevonden aan grootschal­ige drugssmokk­el van Zuid-Amerika naar Europa. Vanuit zijn pizzeria in Bolderberg, die vandaag nog altijd open is, maakte hij de plannen. Het gaat in totaal om minstens 242 kilo cocaïne. Zijn advocaat Jan Swennen reageerde verbolgen op de onmiddelli­jke aanhouding. “Ik heb het er moeilijk mee dat het allemaal zo superdring­end moet. Zeven maanden geleden is het proces beëindigd, pas nu is er een uitspraak. En plots kan het niet snel genoeg gaan.”

Zijn grootste ‘partner in crime’, de Colombiaan­se Marlène AraujoGome­z – alias La Tia of de tante – zit al enkele jaren achter de tralies. Zij kreeg gisteren te horen dat ze ook twaalf jaar cel krijgt voor haar aandeel in de drugssmokk­el. La Tia regelde vooral de contacten tussen Europa en Zuid-Amerika. Net als Bartolomeo krijgt ze ook een boete van 30.000 euro. Haar raadsman Philip Daeninck wil niet te ver vooruitlop­en over welke stappen ze nu gaan nemen. “We gaan het arrest grondig bestuderen om te zien of we in cassatie gaan.”

Mosé Gaglio (39) mocht net als de pizzabakke­r en La Tia plaatsneme­n in het busje richting gevangenis. De Zonhovenaa­r is wederom tot 10 jaar cel veroordeel­d. Hij was verantwoor­delijk voor het transport van de drugs vanuit de havens van Antwerpen en Amsterdam. De rechter heeft ook zijn onmiddelli­jke aanhouding bevolen, wat in de rechtbank meteen gebeurde.

Boekhouder

Ook boekhouder Vezio Di Passio ontkomt niet aan zijn eerste straf en moet vijf jaar naar de cel voor het witwassen van de drugsopbre­ngsten. De 62-jarige ‘Boekhouder van de Maffia’ – omdat hij ook terechtsta­at in het proces rond de Maasmechel­se familie Aquino – ziet veel geld als sneeuw voor de zon verdwijnen. Via zijn vennootsch­appen is hij 1,8 miljoen euro kwijt. Daarnaast moet hij samen met de Zonhovenaa­r nog eens voor 2,35 miljoen euro langs de kassa passeren.

Ook La Tia en Bartolomeo zijn aanzienlij­ke geldsommen kwijt. De pizzeria werd wel niet verbeurd verklaard.

Wie er enigszins beter afkomt zijn de vrouwen van Bartolomeo en de boekhouder. Zij kregen respectiev­elijk 18 maanden uitstel (op 3 jaar cel) en volledig uitstel van straf. Voor de anderen behield de rechter nagenoeg dezelfde straffen.

 ?? Foto SD ?? Gennaro Bartolomeo werd meteen in de boeien geslagen.
Foto SD Gennaro Bartolomeo werd meteen in de boeien geslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium