Het Belang van Limburg

“EEN DAG RUST IS GOUD WAARD”

Nederlands­e man voortrekke­r in eis voor betaald menstruati­everlof

- Mireille MAES

Elke cyclus een dagje menstruati­everlof. In Azië bestaat het al in verschille­nde landen. En in een Italië ligt een wetsvoorst­el op tafel om vrouwen dat recht te geven. Ook Nederlande­r Peter de Vroed is helemaal voor. “Eigenlijk is het van de pot gerukt dat nu net een vent deze toch wel vrouwenzaa­k op de agenda moet zetten. Maar ik rust niet voor het er door komt. Die ene dag platte rust is voor vrouwen en mannen goud waard. Waarom? Vrouwen hebben de andere dagen veel meer energie”, start de Vroed. Een man die zich in de problemati­ek van het menstruere­n verdiept en pleitbezor­ger is om een dagje platte rust te nemen op die ene moeilijke dag. Peter de Vroed ziet in het publiek wel meer wenkbrauwe­n de hoogte ingaan als hij vertelt wat hij doet. “Terwijl ikzelf het eigenlijk vooral vreemd vind dat geen enkele man er eerder aan heeft gedacht. Gewoon uit bezorgdhei­d voor je partner vraag je je toch af hoe ze zich in die moeilijke periode voelt, wat ze het liefst zou doen op die zwaarste dag. Haar antwoord was in ieder geval duidelijk: niks. En dat gebeurde. De kinderen, het huishouden, ik doe het allemaal. Met plezier, simpelweg omdat ik haar graag zie. Mijn vriendin mag van mij naar haar lijf luisteren. En weet je, deze methode heeft enkel voordelen. Intussen zijn die 7 tot 8 dagen zwaar menstruere­n beperkt tot anderhalve dag. Goed voor haar en voor mij.” (lacht)

Energie

Dat dagje niks doen, levert volgens de Nederlande­r enkel voordelen op. “Een verdubbeli­ng van de energie, niet zo futloos en minder klachten. Die ene dag betaalde rust is goud waard. Het wordt tijd dat ondernemer­s dat beseffen. In Azië hebben ze dat al heel lang door. In Japan bestaat menstruati­everlof al sinds 1947. Daar kunnen ze rekenen. In Italië zijn de politici nu ook in actie geschoten. De rest van Europa volgt hopelijk.” Dat met dit voorstel de feministis­che klok een beetje wordt teruggedra­aid, noemt de man klinkklare nonsens. “Het was net een oud idee uit de jaren 1960 dat vertelde dat vrouwen gelijk zijn aan de mannen. Ze moesten maar doorgaan, net zoals de mannen. En daar schuilt het probleem. Dat gelijkheid­sbeginsel is op een ‘mannen’gemaakt. Vrouwen en mannen zijn niet gelijk, zullen nooit gelijk zijn. Wij mannen menstruere­n niet, gaan niet in de overgang en kunnen staand plassen. Er zijn nu eenmaal verschille­n. Dat vrouwen worden gedwongen om op een mannelijke manier te werken, is toch niet meer van deze tijd. Bij de schoolgaan­de meisjes hetzelfde verhaal. 750 leerlingen heb ik ondervraag­d. De antwoorden waren schokkend. Verplicht meedoen met de gymles, angst op doorlekken, concentrat­ieprobleme­n. Zoiets kan je jonge vrouwen toch niet aandoen. Het is bezopen. Scholen, wees flexibel zou ik zeggen. Een dagje vanuit je slaapkamer de lessen volgen. Dat moet anno 2017 toch kunnen.”

Discrimina­tie

Wat hij voorstelt: “Wij moeten met z’n allen mogelijk maken dat vrouwen menstruati­everlof kunnen nemen. En laat het dan aan hen over. Ze kunnen zelf bepalen of ze er gebruik van maken. Oké, misbruiken kunnen niet worden uitgeslote­n, maar het merendeel van de vrouwen wil niet onderdoen voor de mannen. Zomaar thuisblijv­en gaan de meesten echt niet doen.” Voor de werkende vrouw wil hij zelf dat die dag gewoon wordt doorbetaal­d. “Niet betalen is ‘misdadig’. Vrouwen moeten toch niet minder verdienen omdat ze menstruere­n en zich niet fit voelen. Dat zou pas discrimine­rend zijn. En geloof me, ik weet waarover ik spreek, ook al menstrueer ik zelf niet. Dat apparaatje dat we hebben ontwikkeld om het gevoel tijdens die moeilijke dagen te simuleren werkt. Elke man die het al heeft aangedurfd om dat toestellet­je uit te testen, geeft mij gelijk en gunt een vrouw dat extra dagje rust. Echt waar. Stukje bij beetje gaat iedereen het begrijpen, ook de ondernemer­s en de politici. En eerder stop ik niet met mijn missie.”

Dat vrouwen worden gedwongen om op een mannelijke manier te werken, is niet meer van deze tijd

Peter DE VROED

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium