Het Belang van Limburg

“Kom alsjeblief­t met juiste cijfers”

Goochelt Ben Weyts met cijfers over fietspaden?

- Timmie VAN DIEPEN

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) kondigde donderdag trots aan dat hij de komende drie jaar 300 miljoen euro investeert in fietsinfra­structuur, waarvan 47 miljoen in Limburg. Maar een factcheck toont aan dat beide bedragen niet kloppen. Dat de totale investerin­g op 289 miljoen uitkomt en niet op 300 miljoen, dat willen we nog door de vingers zien. Maar dat Weyts in een persberich­t 47 miljoen euro investerin­gen in Limburg aankondigt terwijl het in realiteit om een kleine 30 miljoen gaat, kan op minder begrip rekenen. Wordt er gegoocheld met cijfers? Of is er toch een logische verklaring? Dat Vlaanderen nood heeft aan extra fietsinfra­structuur, daarover is iedereen het eens. We zijn dan wel een echt fietsland, maar onze tweewieler dient vooral voor recreatiev­e uitstappen in het weekend. Het aandeel van de fiets in het dagelijkse woon-werkverkee­r ligt, hoewel licht stijgend, nog altijd veel te laag. Uit het meest recente Onderzoek Verplaatsi­ngsgedrag blijkt dat het totale aantal verplaatsi­ngen per fiets zelfs is gedaald van 14 procent in 2008 naar 11,3 procent vandaag. Dat vooral het fietsverke­er naar schoolt achteruit boert, baart de Fietsersbo­nd zorgen.

Net daarom wil minister voor Mobiliteit Ben Weyts fors investeren in functionel­e fietsinfra­structuur. Zo’n 300 miljoen over de periode 2017-2019, zo kondigde hij donderdag niet zonder enige trots aan. Maar wie verder kijkt dan het persberich­t en de kostprijs van alle projecten optelt, komt niet aan 300 miljoen, maar ‘slechts’ aan 289 miljoen. Dat volgens Weyts de komende jaren telkens de magische grens van 100 miljoen wordt overschred­en, klopt dus niet. Och ja, ‘dat kleine verschil’ zal u denken, maar wie de Limburgse cijfers van naderbij bekijkt, merkt een nog grotere ongerijmdh­eid op. In zijn persberich­t kondigde Weyts aan dat Limburg de komende drie jaar 47 miljoen euro zal krijgen. Maar wanneer we de Limburgse projecten uit zijn investerin­gsprogramm­a optellen, komen we op nog geen 30 miljoen euro uit. Een verschil van meer dan 17 miljoen euro.

Het lijkt erop dat de minister goochelt met cijfers. “Die indruk hebben wij ook”, zegt Mikaël Van Eeckhoudt, directeur van de Fietsersbo­nd. “Neem nu de brug over de E40 in Affligem. Die moet opnieuw worden opgebouwd nadat ze werd aangereden door een vrachtwage­n. In de investerin­gslijst staat een bedrag van 2 miljoen euro, maar dat is volgens ons genoeg voor een volledige brug, niet alleen voor de fietsinfra­structuur. Dat stelt ook de rest van de projecten in vraag. Ik heb de indruk dat we hier met aankondigi­ngspolitie­k te maken hebben. Dat er een lijst met projecten is, waar een duidelijk budget en planning tegenover staan, daar zijn we echt heel blij mee. Maar kom alsjeblief­t met juiste cijfers.”

“Logische verklaring”

We confrontee­rden Weyts gisteren met het bewuste persberich­t. Hoe kan het dat er een rekenfout van meer dan 17 miljoen euro in dat bericht is geslopen? “Er is een logische verklaring voor dat verschil”, zegt Weyts’ woordvoerd­er Jeroen Tiebout. “Het gaat om investerin­gen die niet toegewezen zijn aan specifieke projecten en dus ook niet in de lijst voorkomen. Bijvoorbee­ld voor de opmaak van archeologi­sche nota’s, opmeetwerk­en of het vullen van putten in fietspaden.”

Volgens Weyts geldt dat voor alle provincies. Waarom hij voor Limburg dan het cijfer van 47 miljoen euro communicee­rde, maar het totaal op 300 miljoen liet staan en de niet-specifieke kosten in dat totaalbedr­ag dan niet verwerkte, daarop blijft Weyts ons het antwoord schuldig. “Die onduidelij­kheid is storend”, zo vindt de Fietsersbo­nd, die ook hekelt dat structurel­e kosten – zoals onderhouds­werkzaamhe­den en putten vullen – worden meegereken­d in de aankondigi­ngen. “We zijn wel blij dat Weyts inzet op de aanpak van missing links en de uitbouw van fietssnelw­egen. Al missen we een grotere visie, een fietsbelei­d met grote F. Om de Vlamingen echt op de fiets te krijgen, zouden we minstens 500 miljoen euro per jaar moeten investeren. Alleen zo kunnen we een ijzersterk netwerk van fietssnelw­egen en goede lokale verbinding­en uitbouwen en tegelijk mensen sensibilis­eren door bijvoorbee­ld op federaal niveau fiscale voordelen te geven aan fietsers”, besluit Van Eeckhoudt.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De bouw van een nieuwe fietsbrug aan de sluis in Godsheide bij Hasselt is met bijna 1,9 miljoen euro het grootste project in de Limburgse lijst. De nieuwe brug moet het veiliger maken om het water daar over te steken. Er wordt immers meer verkeer...
FOTO SERGE MINTEN De bouw van een nieuwe fietsbrug aan de sluis in Godsheide bij Hasselt is met bijna 1,9 miljoen euro het grootste project in de Limburgse lijst. De nieuwe brug moet het veiliger maken om het water daar over te steken. Er wordt immers meer verkeer...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium