Het Belang van Limburg

Nieuwe maatregele­n bieden betere beschermin­g bij klinische proeven

-

België telt na Denemarken het grootste aantal klinische proeven per inwoner in Europa. Minister van Sociale Zaken en Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) voert nu een pakket maatregele­n in waardoor patiënten kunnen rekenen op meer kwaliteit en veiligheid. Gisteren keurde de plenaire Kamer het wetsontwer­p

hierover goed. Jaarlijks nemen 170.000 Belgen deel aan klinische proeven. Vorig jaar liepen er 1.399 proeven naar innovatiev­e geneesmidd­elen in België, 4.200 werknemers in de farmaceuti­sche industrie zijn actief in onderzoek en ontwikkeli­ng.

Minister De Block (foto) laat met het nieuwe pakket maatregele­n de administra­tieve last voor farmaceuti­sche bedrijven dalen. Er komt ook een onafhankel­ijk college dat moet zorgen voor meer kwaliteit en veiligheid. Dat college wijst alle proeven toe aan een ethisch comité voor evaluatie. In het college zal ook de patiënt zelf vertegenwo­ordigd zijn. Minister De Block: “Het belang van klinische proeven voor patienten is groot. Mensen die meedoen aan klinische proeven dragen bij aan de ontwikkeli­ng van nieuwe therapieën, en krijgen kosteloos toegang tot de nieuwste behandelin­gen nog voor die beschikbaa­r zijn op de markt.” Het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten wordt het contactpun­t voor farmaceuti­sche bedrijven die in België een klinische proef willen opstarten. Farmaceuti­sche bedrijven zullen een aanvraag in de toekomst ook maar eenmaal moeten indienen voor de hele EU. Andere belangrijk­e bepalingen uit de verordenin­g zijn gericht op de beschermin­g van de patiënt. Elke lidstaat moet over een compensati­esysteem beschikken dat alle schade naar aanleiding van een klinische proef dekt.

Verder worden de regels verstrengd voor kwetsbare groepen zoals minderjari­gen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoedi­ng geven. Ten slotte zullen bedrijven de resultaten van elke proef binnen een welbepaald­e termijn moeten publiceren in een publiek toegankeli­jke databank.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium