Het Belang van Limburg

Onvoorspel­baar tot het laatst

ZONDAG EERSTE RONDE FRANSE PRESIDENTS­VERKIEZING­EN

- Marc VAN DE WEYER

De Franse kiezers konden gisteravon­d tijdens een eindeloos ‘debat’ nog eens luisteren naar een opsomming van de standpunte­n van de elf kandidaten die zondag naar de twee finaleplaa­tsen in de Elyséerace dingen. In de laatste toegestane peiling staan de onafhankel­ijke Emmanuel Macron en de extreemrec­htse Marine Le Pen nog steeds op kop. Maar een duel Macron-Le Pen is niet het enige mogelijke scenario na een campagne vol verrassing­en.

PARIJS -

Een ‘nationale opstand’. Dat moeten de Franse kiezers zondag van de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en maken. De oproep tot revolutie kwam woensdagav­ond in Marseille niet van uiterstlin­ks maar uit het andere uiterste van het politieke spectrum. In haar laatste meeting hamerde Marine Le Pen op alle thema’s die de harde kern van haar Front National na aan het hart liggen, waarbij ze zichzelf nog eens omschreef als “roepende in de woestijn: de enige die het verschrikk­elijke gif van de islamterre­ur aankloeg”. Tekenend: ze liet zich introducer­en door haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen, dé favoriet van haar meest extreme aanhang.

Verrassing­en

De zigzagbewe­ging van Le Pen in de voorbije campagne - met aanvankeli­jk een meer sociale boodschap om in de finale toch weer bij het fonds de commerce van haar vader te belanden - geeft al aan hoe grillig die verliep.

Dat begon al met het niet-kandideren van de ongeliefde president François Hollande, een première onder de Vijfde Republiek, en de verrassend­e voorverkie­zingen bij de conservati­eve Les Républicai­ns en bij de regerende socialiste­n . Die primaries leverden onverwacht­e winnaars op: ex-premier François Fillon bij de Républicai­ns en de linkse outsider Benoît Hamon bij de PS. De uitgesprok­en conservati­ef Fillon won het van de favorieten, ex-president Sarkozy en oud-premier Juppé, omdat hij de meest onkreukbar­e leek, zijn blazoen onbezoedel­d door schandalen. Dat veranderde na de onthulling­en over de parlementa­ire nepjobs van zijn vrouw en kinderen en over zijn neiging om cadeaus van vrienden uit het zakenleven aan te nemen.

Benoît Hamon blokkeerde dan weer de kandidatuu­r van de socialisti­sche premier Manuel Valls. Tijdens de campagne werd hij op links echter al snel voorbijges­token door de opzwepende JeanLuc Mélenchon, oud-trotskist maar ook ex-minister voor de socialiste­n onder president Chirac. Hij is vooral de laatste weken fors aan het stijgen in de peilingen.

Messias

En dan was er Emmanuel Macron, de jonge topministe­r van economie onder president Hollande, die eind augustus uit de regering stapte om met zijn zeven maanden eerder opgerichte beweging En marche aan de trek naar het Elysée te beginnen.

De ene na de andere socialisti­sche bewindsper­soon maakte de voorbije weken bekend dat zij/hij niet de door de partijlede­n gekozen Hamon maar wel de uitdrukkel­ijk partijloze ex-bankier Macron steunde. Incluis ex-premier Valls, die daarmee alle bruggen met zijn partij opblies.

Macron moest zelfs zijn best doen om de al te publieke omhelzing door socialisti­sche bonzen te doseren om niet als ‘oude stempel’ uit de hoek te komen terwijl hij juist een (soms bijna messiaanse) boodschap van vernieuwin­g en verjonging biedt aan daar naar snakkende Fransen.

Finale

Zondag gaat het er om uit het gezelschap van elf kandidaten de twee finalisten te selecteren (een absolute meerderhei­d in de eerste ronde is nog nooit voorgekome­n). Tot voor een paar maanden leek het een duel tussen Fillon en Le Pen te worden, met die laatste op kop in de eerste ronde. Na de schandalen nam Macron Fillons plek in als uitdager van de extreemrec­htse kandidate. Sinds het begin van de peilingen sluiten die overigens eensgezind een overwinnin­g van Le Pen in de tweede ronde uit.In iedere poll verliest ze met rond 40 procent van de stemmen, tegen 60 procent voor haar Elysée-rivaal.

Duel

Dat is ook zo in de laatste peiling die volgens de kieswet gepublicee­rd mag worden, die van gisteren. Daarin leidt Emmanuel Macron met 24 procent, voor Le Pen met 23 procent. Op 7 mei zou de slotronde daarmee tussen deze twee gaan. François Fillon haalt in de poll 19,5 procent, Jean-Luc Mélenchon 19 procent. De afstand tussen de leiders en de volgers is daarmee weer iets groter dan de voorbije dagen. Maar de foutenmarg­e blijft 2,5 procent. En er zijn nog altijd miljoenen kiezers die hun keuze niet gemaakt hebben. Al zou, volgens de peilers, inmiddels toch 70 procent van degenen die gaan stemmen, weten op wie ze dat zondag doen. Maar dat belet niet dat - volgens de Franse commentare­n - alles mogelijk blijft. Ook een op zijn minst uitdagend scenario met een duel tussen de extreemrec­htse Le Pen en de radicaal-linkse Mélenchon.

 ?? FOTO AFP ?? Vanuit Marseille wordt het drukwerk van de presidents­kandidaten verstuurd naar elke Franse inwoner.
FOTO AFP Vanuit Marseille wordt het drukwerk van de presidents­kandidaten verstuurd naar elke Franse inwoner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium