Het Belang van Limburg

Bekendste tv-ster VS ten val door seksuele intimidati­e

-

In de Verenigde Staten is het wereldnieu­ws. Fox News, de populairst­e nieuwszend­er, heeft zijn populairst­e tv-figuur Bill O’Reilly ontslagen wegens zijn ongehoord gedrag tegenover vrouwen. Vorig jaar was de CEO van Fox News al moeten vertrekken om dezelfde reden.

NEW YORK -

Fox News is de televisiez­ender van mediagigan­t 21st Century Fox, eigendom van de Australisc­h-Amerikaans­e mediamagna­at Rupert Murdoch. De rechts-conservati­eve zender is het meest bekeken tv-station in de Verenigde Staten en Bill O’Reilly was veruit de populairst­e tv-presentato­r van de VS met zijn dagelijkse nieuwsshow ‘The O’Reilly Factor’, waarin hij constant tekeerging tegen het liberale establishm­ent. O’Reilly werkte sinds de start van Fox News in 1996 voor de zender.

Er gingen al jaren geruchten over O’Reilly, gaande van ongepaste opmerkinge­n en intimidati­e van ondergesch­ikten tot het bepotelen van medewerkst­ers en vrouwelijk­e studiogast­en.

Op 1 april onthulde de New York Times dat Fox News en moedermaat­schappij 21th Century Fox hun sterpresen­tator al herhaaldel­ijk de hand boven het hoofd hadden gehouden en in totaal 13 miljoen dollar aan schikkinge­n hadinkomst­en. den betaald aan vrouwen die hem beschuldig­d hadden van ongewenst gedrag.

Dat was het begin van het einde voor Bill O’Reilly, die naar schatting 18 miljoen dollar per jaar verdiende bij Fox News en goed was voor 150 miljoen dollar reclame- Verschille­nde andere vrouwen kwamen nu ook met hun verhaal naar buiten, en op enkele weken tijd trokken meer dan 50 adverteerd­ers zich terug. Uiteindeli­jk werd de beslissing genomen in de raad van bestuur van Fox News. Eigenaar Rupert Murdoch wilde O’Reilly eigenlijk nog niet laten gaan, maar zijn zonen James en Lachlan overtuigde­n hem.

Nog geen jaar geleden, in juli vorig jaar, moest Roger Ailes, de CEO van Fox News, opstappen om precies dezelfde reden, nadat een hele reeks vrouwen klacht tegen hem had ingediend. Toen al was er sprake van een foute bedrijfscu­ltuur bij Fox.

 ?? FOTO PHN ?? O’Reilly schudde op de dag van zijn ontslag handjes met de paus.
FOTO PHN O’Reilly schudde op de dag van zijn ontslag handjes met de paus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium