Het Belang van Limburg

“Kinderen niet straffen voor wangedrag ouders”

Voetbalbon­d vindt charter beter idee dan uitsluitin­g voor kinderen en tierende ouders

-

De Nederlands­e club RBC Roosendaal heeft een 7-jarig voetballer­tje uit de ploeg gezet na wangedrag van zijn ouders. Ook bij de Genkse voetbalclu­b Bregel Sport werd een jonge speler vorige maand om dezelfde reden aangespoor­d om de club te verlaten. “Na tien aanmaninge­n werd het ons te veel”, zegt voorzitter Ivo Donné. Toch is uitsluitin­g volgens Henri Reynders, ondervoorz­itter van de Belgische voetbalbon­d, niet het beste idee. “Ik vind het niet kunnen dat kinderen gestraft worden voor het gedrag van hun ouders.” “Schop hem de benen van onder zijn lijf!” Wie al eens naar een jeugdvoetb­almatch gaat kijken, hoort soms harde taal aan de zijlijn. Fanatieke, onsportiev­e en ronduit brutale ouders komen steeds vaker voor. Ook de Genkse club Bregel Sport kreeg er een maand geleden mee te maken. “Ik heb de vader van het spelertje in kwestie meermaals op het matje geroepen”, zegt voorzitter Ivo Donné. “Hij ondermijnd­e het moraal van het hele team. Uiteindeli­jk heeft de club dan beslist om het jongetje uit de ploeg te zetten. Ik vind het zeer jammer dat een jonge speler wordt gestraft omwille van het ongepaste gedrag van zijn ouders.” De voorzitter begrijpt de beslissing van RBC Roosendaal dan ook volledig. “Voetbal blijft een sport en het moet tof blijven. Als voorzitter moet ik 350 jonge spelers beschermen, en niet eentje waarvan de vader wel eens door het lint gaat.”

Charter

Tierende ouders staan natuurlijk niet alleen in Genk en Roosendaal aan de zijlijn. Daarom laten steeds meer clubs een reglement opstellen voor de ouders van jonge spelers. “Ook wij zijn er ons bewust van dat ouders steeds brutaler worden”, zegt Henri Reynders van de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB). Een charter kan werken volgens de KBVB, maar er zijn nog andere oplossinge­n. De afstand tussen het publiek en de zijlijn vergroten, bijvoorbee­ld. Zo zijn toeschouwe­rs minder geneigd om hard te roepen. Spelertjes uitsluiten vindt de

Henri REYNDERS Belgische voetbalbon­d KBVB geen goed idee. “Ik vind het niet kunnen dat kinderen gestraft worden voor het gedrag van hun ouders”, zegt Reynders. “We zijn het er wel mee eens dat dergelijke uitspattin­gen van ouders niet goedgekeur­d kunnen worden, maar de spelertjes kunnen daar niets aan veranderen. Een charter kan hulp bieden. In dat geval onderteken­en ook de ouders een huishoudel­ijk reglement.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium