Het Belang van Limburg

Nog steeds geen bewijs

- Roland Duchâtelet

De raketaanva­l van Trump op 7 april op de luchtmacht­basis van de Syrische troepen was niet zonder risico, want indirect vielen de VS ook Rusland aan. Bovendien werden er zestien mensen gedood: zeven militairen en negen burgers, onder wie vier kinderen. Wie is verantwoor­delijk voor de dood van deze mensen?

Een trits landen van de Verenigde Naties wilde onmiddelli­jk, dus zonder te beschikken over bewijs, een resolutie om het Syrisch regime te veroordele­n voor die gasaanval. Dat soort politici mag wat mij betreft direct ontslagen worden. Ze zouden beter een resolutie stemmen om de VS te veroordele­n voor het doden van mensen zonder bewijs en zonder enig mandaat, tegen alle internatio­nale oorlogsreg­els in. Want die aanval heeft heel zeker plaatsgevo­nden, en de verantwoor­delijken zijn gekend.

Ook straf: in de VS verdedigde 85 procent van de media de aanval van Trump. Zeer goed voor Trump, uiteraard, wat hem betreft voor herhaling vatbaar. Uiteindeli­jk kwam er een bericht uit Amerikaans­e militaire kringen dat hun aanval gebaseerd was op een opgepikt telefoonge­sprek tussen een niet-geïdentifi­ceerde Syrische piloot met iemand anders waarbij het woord sarin zou gevallen zijn. Dat zou dan in het Arabisch moeten geweest zijn, neem ik aan. Als dat geen bewijs is…. Men moet weten dat de internatio­nale Organisati­e voor de Bestrijdin­g van Chemische Wapens op 31 december 2015 verklaard heeft dat 98 procent van de chemische wapens die er volgens de gegevens van 2013 in Syrië waren, werden vernietigd. Deze organisati­e heeft tot vandaag de beweringen van de VS – dat het Syrisch leger verantwoor­delijk was voor de vreselijke beelden die we gezien hebben – niet bevestigd. Theodore A. Postol, professor emeritus van het MIT, de meest prestigieu­ze universite­it voor technologi­e van de VS, stelt op de site ZeroHedge bovendien dat de beelden niet kloppen met de feiten. Het thema is inmiddels uit de media verdwenen: slechts enkele media (waaronder bij monde van uw dienaar deze krant ook) durven vragen waar het bewijs blijft. En ook: wat zijn de straffen als ze zich hebben vergist?

Intussen pakken de Verenigde Staten Noord-Korea aan. Dat land wordt ook geleid door een gek, maar tot nog toe was het een blaffende hond die ons niet bijt.

Is het verantwoor­d duizenden mensen de dood in te jagen om te voorkomen dat Noord-Korea zijn arsenaal zou gebruiken? In de Korea-oorlog van 50-53 vielen er een miljoen doden. Zeker, de huidige leiding van Noord-Korea betekent onophoudel­ijke stress en risico voor Zuid-Korea. Maar misschien zijn er minder ingrijpend­e manieren om dat probleem op te lossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium