Het Belang van Limburg

Konings aan de rum

Zonhovense groep neemt fabriek Bacardi in Zuid-Frankrijk over

-

De Zonhovense drankenpro­ducent Konings heeft een nieuwe internatio­nale stap gezet. Het bedrijf gaat de fabriek van Bacardi-Martini in het ZuidFranse Beaucaire, inclusief de 72 medewerker­s, overnemen vanaf 1 januari 2018. Tegelijk heeft Konings een contract van tien jaar afgesloten voor een minimale afname door Bacardi-Martini. Voor Konings betekent de overname een springplan­k voor de Zuid-Europese en NoordAfrik­aanse markt.

Dominiek CLAES Beaucaire wordt meteen de zesde producties­ite voor de Zonhovense drankenpro­ducent. “We hebben een akkoord gesloten om vanaf volgend jaar het productieb­edrijf met de drie productiel­ijnen, gebouwen en gronden, en met de 72 medewerker­s over te nemen”, licht CEO Dirk Maris van Konings toe. “Tegelijk hebben we een contract met Bacardi afgesloten waarbij ze over tien jaar een minimale afname beloven.” Financiële details van het akkoord zijn niet bekendgema­akt.

Onderzoek

De overname is het resultaat van een diepgaand onderzoek van Bacardi naar de mogelijkhe­den om het volume op de site op een duurzame wijze uit te breiden. “Ons businesspl­an kwam als het beste uit de bus, zowel voor Bacardi zelf, als voor de medewerker­s van het bedrijf”, zegt Maris. “We zullen ook investeren in de verdere uitbreidin­g van de Zuid-Franse fabriek. Bacardi zal daarnaast blijven investeren in haar merken.” De groep Bacardi heeft behalve het merk Bacardi ook nog merken zoals Piña Colada, Martini en Eristoff in portefeuil­le. In Beaucaire wordt onder meer de likeur Bénédictin­e, de vermout Noilly Prat en de vodka Eristoff afgevuld. De capaciteit bedraagt er 80 miljoen eenheden per jaar. De directie van Bacardi in Beaucaire moet wel nog een advies verkrijgen van de ondernemin­gsraad van de site in Beaucaire. Daarvoor

Springplan­k

Dirk MARIS CEO Konings wordt een consultati­eproces opgestart, waarbij de directie het project zal toelichten. Met de overname van de site in Beaucaire groeit het aantal medewerker­s van de groep Konings tot 520. Voor Konings is de overname ook een belangrijk­e springplan­k richting drankprodu­centen in Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “We bieden immers de mogelijkhe­id om hun dranken in alle gewenste verpakking­en - flessen, brik of blik - af te vullen”, licht Maris toe. “Daarbij hebben we als onafhankel­ijke speler altijd een samenwerki­ng op lange termijn op het oog.” Konings zet bij deze ook een nieuwe stap op vlak van internatio­nalisatie, een beweging die een paar jaar geleden op gang werd getrokken. Midden vorig jaar nam Konings al een fruitsapfa­briek van Pepsico in het Engelse Boxford over. In het Nederlands­e Breda werd eerder ook al een sappenfabr­iek aangekocht. Daarnaast beschikt Konings zoals bekend nog over productieb­edrijven in Zonhoven (2) en Borgloon.

Ons businesspl­an kwam als het beste uit de bus, zowel voor Bacardi zelf, als voor de medewerker­s van het bedrijf

 ?? FOTO KVH ?? Konings produceert in Limburg in Zonhoven en Borgloon.
FOTO KVH Konings produceert in Limburg in Zonhoven en Borgloon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium