Het Belang van Limburg

Boem, paukenslag

MAASMECHEL­EN

- Sue Somers

Hoeveel muziek kan er in één leven? Veel, in het geval van Maurice Delporte. Hij was jarenlang directeur van de muziekacad­emie in Maasmechel­en, speelde als paukenist in een filharmoni­e en als pianist in een dansorkest én zong en dirigeerde in een koor. “Muziek was zijn beroep en zijn leven.”

‘Eredirecte­ur van de muziekacad­emie Maasmechel­en’, vermeldt zijn overlijden­sbericht in de krant, om een dag later, in een tweede overlijden­sbericht, door diezelfde academie te worden herdacht vanwege zijn jarenlange inzet: het is duidelijk dat Maurice Delporte sporen heeft nagelaten. “Veertien jaar is hij bij ons directeur geweest, tot zijn pensioen in 1994”, zegt Mark Prils, de huidige directeur van wat tegenwoord­ig de Gemeenteli­jke Academie voor Muziek, Theater en Dans van Maasmechel­en heet. Onder de bezieling van Maurice Delporte groeide de academie en verhuisde ze van de lagere school naar het oude mijngebouw van Eisden. Voor hij directeur werd, gaf Maurice les aan de academie. “Hij was leraar hobo en slagwerk, een niet alledaagse combinatie”, aldus Prils. “Hij doceerde ook kamermuzie­k en begeleidde studenten op piano – één van zijn leerlingen was Marc Erkens, de pianist die in het Canvas-programma Culture Club regelmatig over muziek komt vertellen. Maurice was een gedreven leraar die behoorlijk veeleisend kon zijn. Maar altijd met de glimlach – bij hem vielen geen harde woorden.”

Swingen met Bobby

Al van zijn achtste ging Maurice naar de muziekscho­ol in Eisden. “Hij was één van de eerste kinderen die in 1945 ingeschrev­en werden, net als ik”, zegt zijn weduwe Bertha Demandt. “Maurice en ik zijn samen opgegroeid, onze ouders kenden elkaar van in de tuinwijk. Later zijn we verliefd geworden en getrouwd.”

Een huwelijk dat onvermijde­lijk in het teken stond van de muziek. “Ik ben 35 jaar pianobegel­eidster geweest op de muziekacad­emie”, zegt Bertha. “Voor een stuk heb ik onder het directeurs­chap van Maurice gewerkt, maar dat wij een koppel waren, heeft nooit een rol gespeeld. Op de academie hadden wij amper contact met elkaar. Behalve tijdens de examens, wanneer ik de blaas- en snaarinstr­umenten moest begeleiden. Dan zat Maurice tussen de examinator­en.”

Bertha en Maurice gingen wél samen naar concerten, en thuis werd er vaak muziek opgezet. “Meestal klassiek, al hield Maurice ook van het lichtere genre. Niet de Rolling Stones, maar Amerikaans­e artiesten van vijftig, zestig jaar geleden: Ella Fitzgerald, Barbara Streisand. We draaiden ook oude 33-toerenplat­en van het Filharmoni­sch Orkest van Luik, waar Maurice twintig jaar bij heeft gespeeld als paukenist. Muziek was zijn beroep en zijn leven.”

Dat Maurice Delporte zijn neus niet ophaalde voor het lichtere werk, blijkt uit zijn carrière als veelgevraa­gd muzikant. Voor hij lid werd van de Luikse filharmoni­e, speelde hij piano in het bekende balorkest van Bobby Carnarius – hetzelfde bandje waar de vorig jaar overleden Bruno Simoni, de opa van Matteo Simoni, drummer van was. “Met Bobby Carnarius heeft Maurice heel Limburg afgereisd”, zegt Bertha. “Ze speelden op dansfeeste­n en in discotheke­n.”

Vernieuwer

Naast zijn beroepsbez­igheden ging ook de vrije tijd van Maurice Delporte volledig op aan muziek. Hij was 25 jaar lang dirigent van de Koninklijk­e Fanfare Sint-Cecilia in Vucht, waarmee hij twee keer deelnam aan het wereldmuzi­ekconcours in Kerkrade. En in 1967 stond hij mee aan de wieg van het Maasmechel­se koor Cantate, waar hij eerst tien jaar zong en daarna dirigent werd. “Maurice heeft het koor naar muzikale hoogtepunt­en geleid”, zegt huidig dirigent Marie-Rose Van Gerven. “Onder zijn leiding waagde Cantate zich aan uitvoering­en van de Messe in G van Schubert en de Missa in D van Dvo ák. Maar Maurice stond ook open voor vernieuwin­g. Door werken te introducer­en van Paul Hindemith, een componist die belangrijk is geweest voor de twintigste-eeuwse koormuziek, heeft Maurice het koor losgeweekt van de negentiend­e-eeuwse romantisch­e muziek.” Popmuziek was dan weer een stap te ver, weet Marie-Rose Van Gerven. “Dat kan het koor niet aan, daarvoor zijn we te groot. Onder Maurice is het ledenaanta­l ge- groeid naar meer dan vijftig. Maurice was zich zeer goed bewust van de mogelijkhe­den van Cantate. Hij had een goed oor, wat uiteraard onontbeerl­ijk is voor een dirigent. Maurice hield wel van jazz en close harmony, maar hij wist dat dat voor Cantate niet zou passen.”

In de twaalf jaar dat hij het koor leidde, zette Maurice Delporte Cantate op de internatio­nale kaart. Hij richtte een internatio­nale koorwedstr­ijd op, die nog steeds tweejaarli­jks plaatsvind­t in Maasmechel­en – dit jaar in oktober. De wedstrijd resulteerd­e in het Coral Festival Network, een internatio­nale organisati­e, met leden uit onder meer Estland, Argentinië en de Verenigde Staten, waarvan de zetel zich in Antwerpen bevindt.

Melodie fluiten

Als dirigent was Maurice Delporte kritisch, maar altijd subtiel. “Als het koor slecht zong, zou hij dat nooit zo gezegd hebben”, aldus Marie-Rose Van Gerven. “In de plaats daarvan gaf hij tips om het beter te doen.” Zingen was overigens niet zijn sterkste kant – als hij het koor wilde corrigeren, dan zong hij niet voor, maar floot hij. Of hij speelde de melodie op piano.

Maurice Delporte stierf in het ziekenhuis aan de gevolgen van een longontste­king. “De laatste weken hebben we samen nog naar muziek geluisterd, maar daarna ging het niet meer”, zegt Bertha Demandt. “Hij had al enkele operaties achter de rug – hij liet een nier verwijdere­n en stents plaatsen, vanwege het aneurysma in zijn beuk. Dat heeft hem afgemat. Maurice is uitgedoofd als een kaars.” De uitvaart van Maurice werd opgeluiste­rd door Cantate. “Zelden heeft het koor zo bezield gezongen”, zegt MarieRose Van Gerven. “Achteraf zijn mensen naar me toegekomen om te zeggen dat ze onze betrokkenh­eid gevoeld hebben. De passie zinderde door de kerk. Dat is wat muziek kan doen.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL
Foto HBVL ?? Maurice Delporte (uiterst rechts) bij de oprichting van Cantate in 1967 Als dirigent van het Maasmechel­se koor Cantate was Maurice Delporte kritisch, maar altijd subtiel. Als het koor slecht zong, zou hij dat nooit zo gezegd hebben, maar gaf hij tips...
FOTO HBVL Foto HBVL Maurice Delporte (uiterst rechts) bij de oprichting van Cantate in 1967 Als dirigent van het Maasmechel­se koor Cantate was Maurice Delporte kritisch, maar altijd subtiel. Als het koor slecht zong, zou hij dat nooit zo gezegd hebben, maar gaf hij tips...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium