Het Belang van Limburg

UIT UW GEMEENTE

Jongen klimt op dak van Academie en valt door koepel

- Dirk ROEFFLAER

Een tiener is door een plastic koepel gevallen van de Pentagoon Academie in Tongeren. Samen met enkele andere tieners was hij tijdens de paasvakant­ie op het dak geklommen. Bij zijn val kwam hij terecht in een kunstwerk en brak hij een arm. De jongeren zullen moeten opdraaien voor de schade. De tieners waren op het plat dak van een bijgebouw van de Academie in de Sacraments­straat geklauterd. In dat gebouw is onder meer een lokaal ingericht voor monumental­e kunsten. Toen een van de jongens op een van de vier plastic dakkoepels stond, heeft die het begeven. De tiener kwam zowat 3,5 meter lager op de vloer terecht. Zijn val werd gedeelteli­jk gebroken door een kunstwerk dat aan de zoldering was bevestigd. De jongen brak hierbij een arm. In een poging om zijn kameraad te bevrijden, sloeg een andere jongen een ruit van de zijgevel in. Maar de twee tieners raakten niet meer terug naar buiten via dat raam. Met behulp van een hamer die in het lokaal lag probeerden ze Willy THIJS Kunstenaar nog een binnendeur open te beuken, maar dat mislukte. Eerder hadden alerte buurtbewon­ers de jongeren al op het dak zien lopen. Toen ze even later een raam hoorden inslaan, alarmeerde­n ze de politie. De brandweer werd erbij gehaald en die forceerde de achterdeur. Zo konden ze de ambulancie­rs binnenlate­n. “Ik werd zaterdag door de politie opgebeld. Toen ik hier aankwam, lag er een gewonde tiener op de brancard van de ziekenwage­n”, zegt directeur Jan Nihoul. “In het lokaal was het één grote ravage. De armatuur van de tl-lamp was naar beneden gekomen. En het kunstwerk van Willy Thijs dat aan de zoldering hing, is vernield.” Nihoul schat dat de tieners niet ouder zijn dan dertien jaar. Hij heeft een klacht ingediend en de jongeren zullen de aangericht­e schade moeten vergoeden. Die is geraamd op 3.500 euro. De schade aan het kunstwerk is aangegeven aan de verzekerin­gsmaatscha­ppij van de Academie.

Dat zijn dingen die gebeuren, ik ga me er niet in opjagen

Ondervraag­d

“Toen de agenten toekwamen, troffen ze twee tieners aan. Ze zaten opgesloten in een gebouw van de Academie. Een van hen was gewond aan de arm. De jongens zijn ondervraag­d, maar ze zijn niet aangehoude­n. Ze zullen voor de aangericht­e schade moeten opdraaien”,

weet

33 piramides

commissari­s

Jef Kunstenaar Willy Thijs (70) uit Hoeselt relativeer­t het voorval: “Dat zijn dingen die gebeuren, ik ga me er niet in opjagen.” De cursist van de afdeling ‘Mixed-media’ heeft maanden aan het kunstwerk gewerkt. “Het was een ruimtelijk­e constructi­e die bestond uit 33 piramides, opgebouwd met dunne staafjes in inox. Het kunstwerk was met drie stalen kabels bevestigd aan de zoldering van het lokaal.” Thijs vindt het spijtig van zijn creatie, maar anderzijds is hij blij dat zijn kunstwerk de val van de tiener heeft gebroken. Hij weet nog niet of hij het kunstwerk zal kunnen herstellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium