Het Belang van Limburg

Beringenaa­r had drive-in voor joints

- Geert HOUBEN

84-jarige vandaal betrapt op kerkhof

Een 84-jarige man is op heterdaad betrapt toen hij vandalenst­reken uithaalde op het kerkhof in Zonhoven-centrum.

De dader sloop tussen de graven en sloeg op enkele plaatsen foto's van overledene­n stuk. Het was een alerte bezoekster op van het kerkhof die de man aan het werk zag, en meteen de gemeenteli­jke arbeiders verwittigd­e. Die sloegen op hun beurt alarm bij de lokale politie. Een ploeg snelde ter plaatse, en ontdekte dat de bejaarde vandaal het hamertje waarmee hij de foto's stuk sloeg snel in het struikgewa­s had gegooid. Uiteindeli­jk viel hij tijdens het gesprek toch door de mand. Tegen hem is inmiddels een proces-verbaal opgesteld. Wat de 84-jarige precies bezielde, is nog niet bekend. Het kerkhof van Zonhoven-centrum werd de voorbij weken al vaker geplaagd door vandalenst­reken. Onderzoek moet uitwijzen of die vandalenst­reken allemaal het werk waren van de bejaarde man.

Verdachten zwaar geweld zitten achter tralies

Een Beringse dealer, die als het ware een drive-in met cannabis uitbaatte, moet vrezen voor 14 maanden cel. De 25-jarige verdachte stond donderdag voor de Hasseltse correction­ele rechtbank terecht voor bezit van en handel in cannabis. Gebruikers schoven aan zijn woning aan en kregen vervolgens de drugs via een schuifraam­pje toegestopt. In de rechtbank werd zijn handel al smalend omgedoopt tot de ‘McJoint’. De politie was al even op de hoogte van het handeltje en hield de woning in Beringen in de gaten. Regelmatig stopten er wagens die via een schuifraam hun drugs in ontvangst namen en vervolgens netjes langs de achterkant van het huis weer wegreden.

Nadat de speurders een auto onderschep­t en de inzittende­n ondervraag­d hadden, volgde een huiszoekin­g op 12 oktober 2015. De buit bedroeg onder meer gripzakjes, een precisiewe­egschaal, andere attributen en 100 gram cannabis. De man verkocht de drugs in de woning van zijn grootmoede­r waar hij inwoonde. Verzwarend­e omstandigh­eid voor de verdachte was dat in het huis ook zijn kinderen van 1 maand, 2 en 5 jaar aanwezig waren. “Ik verkocht alles in een afgesloten kamer waar ze niet binnen konden. De kinderen waren geen getuige van de drugshande­l”, luidde de

Alcohol

Advocaat verdedigin­g

man zijn verweer. De twintiger was al tien maanden met de verkoop bezig en bekende dat het de laatste anderhalve maand uit de hand begon te lopen door de grote toeloop. De procureur vorderde 14 maanden cel voor de drive-in en een verbeurd- verklaring van het vermogensv­oordeel van 5.600 euro. Zijn advocaat, Oliver Vandenhoud­t, schetste een triest beeld van de jongeman. “Zijn ouders zijn vroeg uit elkaar gegaan waarna zijn grootmoede­r hem opving. Op zijn 13de leerde zijn vader hem al cocaïne kennen. Ook heeft hij gesukkeld met een zware alcoholver­slaving en hij dronk elk avond 12 halve liters bier. Intussen gaat het beter met hem en is hij in begeleidin­g bij het Centrum voor Alcohol en andere Drugsprobl­emen. Hij heeft meer baat bij een opschortin­g van uitspraak onder voorwaarde­n. Zijn droom is om ooit te gaan wonen in Australië en daar zijn strenge immigratie­regels. Een veroordeli­ng zou zijn droom niet ten goede komen.” Vonnis op 18 mei.

Zijn droom is om ooit te gaan wonen in Australië en daar zijn strenge immigratie­regels. Een veroordeli­ng zou zijn droom niet ten goede komen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium