Het Belang van Limburg

Werknemers die fietsen, sporen of carpoolen beloond

- Chris NELIS

Zelfs met de geplande ondergrond­se parking van het nieuwe seniorenco­mplex zal er op termijn op de welzijnsca­mpus Portavida onvoldoend­e parkeerrui­mte zijn. Dat zegt OCMW-voorzitter Ria Grondelaer­s (CD&V). Daarom starten alle partners op de campus een project op om werknemers aan te moedigen om de wagen thuis te laten. Wie meewerkt, krijgt een beloning. Wie zijn wagen zonder kaart op de carpoolpar­king zet, krijgt een boete. In totaal werken momenteel 600 mensen op de campus, verdeeld over veertien organisati­es, waarvan het OCMW en het Wit Gele Kruis de grootste zijn. “En het personeel op de campus zal nog toenemen”, weet OCMW-voorzitter Ria Grondelaer­s. “We verwachten binnen enkele jaren een maximale bezetting. Dan zitten we aan zo’n duizend werknemers. De parkeerrui­mte zal niet aan die behoefte kunnen voldoen, zelfs met een nieuwe ondergrond­se parking. Aan de hand van een enquête hebben we berekend dat 90 procent van de mensen die er werken, met de wagen komt. Dat is hoger dan het Vlaams gemiddelde. Komend jaar zullen we al geconfront­eerd worden met een ernstige schaarste aan parkeerpla­ats. Op de plaats waar het oud ziekenhuis stond - nu gebruikt als parking - wordt dan een seniorenco­mplex gebouwd met zo’n 120 wooneenhed­en en kantoorrui­mten voor welzijnsor­ganisaties met een ruime ondergrond­se parking.”

Elektrisch­e fietsen

“We kunnen niet anders dan de personeels­leden aanmoedige­n om hun wagen thuis te laten en voor ander vervoer te kiezen”, zegt Grondelaer­s. “Om dat aan te moedigen hebben we een hele reeks maatregele­n uitgewerkt.” Zo is er een aanbestedi­ng voor 101 elektrisch­e fietsen. “Werknemers die een fiets willen gebruiken om van en naar het werk te trappen, krijgen die in bruikleen”, gaat projectrea­lisator Michel Bortels van het OCMW verder. “We voorzien bovendien 40 euro voor regenkledi­j op de fiets. Iemand die het openbaar vervoer neemt, krijgt die vervoersko­sten voor 100 procent terugbetaa­ld. En dan hebben we daarnaast een voorstel om te carpoolen. Daarvoor hebben we een aparte parkeerrui­mte voorzien. Wie carpoolt, krijgt een vignet om achter zijn ruit te leggen en de garantie op een parkeerpla­ats. Die parking zal almaar groter worden, naargelang de behoefte. We hebben de carpoolpar­king mee in concessie laten opnemen met OPC, de partner waarmee de stad een beheersove­reenkomst voor parkeren heeft afgesloten. Concreet betekent dit dat parkeerwac­hters hier geregeld controlere­n en een retributie kunnen uitschrijv­en als er auto’s staan die geen carpoolvig­net hebben. Op de parking staat aangegeven van waar tot waar de carpoolpar­king loopt.” Het project kost in totaal 300.000 euro. Daarvan wordt de helft gedragen door Vlaanderen, de rest door de verschille­nde partners.

Buitenbad Kapermolen opent op 1 mei

Het buitenzwem­bad van het nieuwe zwembadenc­omplex in Hasselt zal van 1 mei tot eind september alle dagen open zijn, tenzij het echt heel slecht weer is. Vanaf 1 mei is het zwembad op weekdagen open van 8.30 tot 21 uur, in de weekends en op feestdagen kan je er van 9 tot 21 uur gaan zwemmen. Met een abonnement of beurtenkaa­rt ben je van dinsdag tot en met vrijdag in de binnenbade­n zelfs al vanaf 7 uur welkom. Wanneer het buitenzwem­bad en de ligweide geopend zijn, bedraagt de maximumcap­aciteit 2.500 personen. Aan de kassa van het zwembad staat een teller die aangeeft hoeveel zwemmers er nog binnen kunnen. Op 25, 26 en 27 mei zijn er in Kapermolen zwemwedstr­ijden in het kader van de Special Olympics. Het wedstrijdb­ad is dan niet toegankeli­jk voor vrije zwemmers.(

 ?? FOTO CN ?? Parkeerwac­hters van OPC controlere­n op de carpoolpar­king. Wie geen badge heeft, krijgt een boete.
FOTO CN Parkeerwac­hters van OPC controlere­n op de carpoolpar­king. Wie geen badge heeft, krijgt een boete.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium