Het Belang van Limburg

ADIEU EUROPA

KRC Genk is eervol gesneuveld in de kwartfinal­es van de Europa League. De nadruk mag best op eervol liggen, want Racing verloor dit seizoen geen enkele Europese thuiswedst­rijd. De 1-1 bleek echter genoeg voor Celta de Vigo om door te stoten naar de halve

- Kristof LIBERLOO

KRC Genk heeft de stunt van Waterschei in 1983 niet kunnen herhalen. Geen halve finale, het Europese avontuur zit er op. Een schande is dat zeker niet, want Racing moest voor rust wel naar adem happen, maar plakte Celta in de tweede helft tegen het eigen doel. De 19.798 Genkse supporters smulden en genoten, als in de oude dagen. Het moet van de laatste bekerfinal­e in 2013 geweest zijn dat we nog Genkse supporters in de tribunes zagen zitten met een in clubkleure­n geverfd gezicht. Samen met Depeche Mode schreeuwde­n ze: ‘I just can’t get enough!’. Confettika­nonnen, opzwepende klappertje­s en een imposante tifo-boodschap (‘ Keep the dream alive!’) moesten het feest compleet maken.

Visitekaar­tje

Celta de Vigo heeft de kwalificat­ie niet gestolen, over twee wedstrijde­n bekeken was het de betere ploeg. Maar Genk legde de Spaanse topklasser na rust het vuur wel degelijk aan de schenen. Daarvoor verdiende Racing gisteren alle lof, het toonde opnieuw een tomeloze inzet, ook na achttien wedstrijde­n in Europa. Alleen creëerde het te weinig kansen. Dat besefte ook Albert Stuivenber­g. Het was opvallend hoe kalm de Nederlande­r aan de zijlijn bleef, 90 minuten lang, zelfs toen de Luminus Arena in lichterlaa­ie stond. Beide armen op de rug, de ene hand om de andere pols. De man heeft dan ook maanden naast Louis van Gaal gezeten.

Het zou een heuse stunt geweest zijn als Stuivenber­g in zijn eerste jaar meteen tot de halve finales van de Europa League zou doorgestot­en zijn. Dat lukte niet. Maar de Rotterdamm­er verdient een pluim. Genk heeft zijn visitekaar­tje afgegeven in Europa. Meteen na affluiten zagen we betraande ogen bij Genk-spelers, maar vandaag mag met een brede glimlach teruggebli­kt worden op de Europese campagne van 2016-2017. Een historisch­e reeks, die gisterenav­ond werd beëindigd. Eervol, met opgeheven hoofd. Adieu, Europa. Hopelijk voor Genk ook ‘Tot wederziens’. Dat heeft het de volgende weken zelf in de hand.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium