Het Belang van Limburg

“DIT SMAAKT ZUUR MAAR IK BEN OOK TROTS”

Was dit de laatste Europese campagne van THOMAS BUFFEL?

- Roger COX

Thomas Buffel realiseerd­e zich dat hij misschien wel de laatste Europese kwartfinal­e uit zijn carrière had gewerkt. De tranen in de ogen spraken boekdelen. Het afscheid aan de Europa League smaakte zuur. Toch gaf hij zoals steeds een glashelder­e analyse en toonde hij zich groot in de uitschakel­ing. “Ik ben enorm trots op het parcours dat wij hebben afgelegd.” “We zijn al in juli begonnen aan de voorrondes”, blikte de Genkse kapitein achterom. “Die verliepen voorspoedi­g. Daarna overleefde­n we knap een toch moeilijke poule. Daardoor overwinter­den we in Europa, wat op zich al een mooie prestatie was. Maar ook het vervolg mocht er zijn. Eerst de Roemenen van Giurgiu uitschakel­en, dan AA Gent. De halve finale lonkte. Maar helaas, dat was net te hoog gegrepen. Dit is zuur. Als topsporter wil je toch altijd het onderste uit de kan halen. Maar goed, als we de komende dagen wat tot rust zijn gekomen, denk ik dat er enkel fierheid rest. We zijn tegen Vigo niet afgegaan. Integendee­l, het waren uiteindeli­jk details die de balans in Spaans voordeel deden overhellen.”

Uitgekookt

Het was een misschien niet zo hoogstaand­e, maar wel beklijvend­e kwartfinal­e in de Luminus Arena. “De beide ploegen gingen er vol voor”, aldus Buffel. “Maar zij toonden zich, zeker na rust, net iets uitgekookt­er dan wij. Het spel vertragen en stilleggen, daar waren ze meesters in. Zelfs hun bank ging daar op een bepaald moment bij helpen. Na de 1-1 hebben we nog alles in de strijd gegooid. Maar meer zat er jammer genoeg niet in.”

Klopt. Het was pas in de tweede helft dat Genk alle schroom van zich afgooide en de Spanjaarde­n fysiek zelfs ging overvleuge­len. “Voor rust wilden we niet in het mes lopen, dachten we in eerste instantie aan onze defensieve taken en aan de organisati­e”, vertelde Buffel. “Daardoor werden we soms achteruitg­eduwd en konden we zelf te weinig gevaarlijk worden. Er was volgens mij wel een dubieuze fase met handspel bij een kopbal van Samatta. Maar oké, dat zijn die details waar ik al van sprak.”

Nieuw contract?

Buffel werd diep in de tweede helft gewisseld. “Ik had zeker nog geen krampen, ik voelde me zelfs nog goed. Alleen kreeg ik in die periode te weinig de bal. Ik had nochtans het gevoel dat ik mijn tegenstand­er de baas was.”

Nu goed, gedane zaken nemen geen keer. Of Buffel nog een keer Europa in mag, hangt af van twee factoren.

“Eerst en vooral moeten we nu proberen via play-off 2 opnieuw een ticket te veroveren. Deze campagne smaakt naar nog. Verder is het afwachten waar ik volgend seizoen zal spelen. Ik ben einde contract maar ik ben hier wel graag. Als we tot een akkoord kunnen komen over een nieuw contract, zal ik nog met plezier een jaar in Genk voetballen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium