Het Belang van Limburg

Oude glorie Union herleeft

Kanaries ontvangen zaterdag de verrassing van play-off 2

- Lars AUSSEMS

Zaterdag ontvangt STVV met Union dé verrassing van play-off 2. De tweedeklas­ser staat samen met de Kanaries op kop in groep A, iets wat niemand op voorhand had durven voorspelle­n. De club leeft duidelijk weer bij de Brusselse voetbalfan. “Voorzitter Baatzsch is zeer ambitieus en blies Union nieuw leven in. We zullen hen zeker niet onderschat­ten”, aldus STVV-manager Philippe Bormans.

De resultaten van Union verrassen ons niet. Clubs uit tweede klasse laden zich makkelijke­r op voor play-off 2. We zullen hen zeker niet onderschat­ten

Philippe BORMANS

CEO STVV Met 7 op 9 prijkt een vlot voetballen­d Union samen met STVV op plaats één in poule A van play-off 2. De Brusselse tweedeklas­ser laat onder meer KV Mechelen en Standard achter zich. Visitekaar­tje afgeven heet dat dan, weet ook STVV-manager Philippe Bormans. “Union is een club met een rijke geschieden­is, een ambitieuze voorzitter en veel fans. Verrast over hun resultaten zijn we niet. We wisten dat tweedeklas­sers punten gingen pakken. Ze laden zich makkelijke­r op voor duels in play-off 2, ze willen vechten voor hun carrière. Daarom zullen we Union zeker niet onderschat­ten.” We serveren u drie weetjes over dè verrassing uit play-off 2.

TIJDELIJKE HUUR KONING BOUDEWIJNS­TADION

Voor thuiswedst­rijden wijkt Union dit seizoen uit naar het Koning Boudewijns­tadion. De thuisbasis, het Joseph Mariënstad­ion, wordt verbouwd omdat het met slechts 5.500 plaatsen niet aan de licentieno­rmen voldoet. Nochtans bood het stadion, genoemd naar één van de voorzitter­s die de club groot maakte, ooit plaats aan 44.000 fans. De Duitse voorzitter Jürgen Baatzsch droomt van een nieuw complex, want het doel is om in de nabije toekomst naar eerste klasse te promoveren. Omdat Union geen Europese licentie heeft, zit Europees voetbal er volgend seizoen wel nog niet in.

VURIGE ACHTERBAN

In de eerste wedstrijd van play-off 2 tegen KV Mechelen was het Koning Boudewijns­tadion nog niet voor één tiende gevuld. “Waar zitten al die fans van Union. Die zijn toch niet allemaal overleden?”, grapte Union-trainer Marc Grosjean. Maar de zeges tegen Malinwa (3-0) en Waasland-Beveren (1-4) brachten daar veranderin­g in. Vorige week tegen Standard zakten maar liefst 10.400 fans af naar de Heizel. Het kleine, maar vurige supporters­legioen staat duidelijk weer achter de club.

RIJKE GESCHIEDEN­IS

Union doet bij de jonge voetbalfan­s misschien geen belletje rinkelen, maar de club beschikt over een rijke geschieden­is. De Brusselaar­s werden maar liefst elf keer landskampi­oen. Enkel Anderlecht en Club Brugge doen beter. Vooral voor de Tweede Wereldoorl­og kende Union gouden periodes. Zo bleef het in de jaren 30’ van de vorige eeuw eens zestig matchen na mekaar ongeslagen. Het leverde het elftal destijds de bijnaam ‘Union 60’ op. Nadien ging het stilaan bergaf met de ‘ Oude Dame’. In het seizoen 2012-2013 ontsnapte het zelfs aan degradatie naar vierde klasse. Maar sindsdien zijn ze aan een serieuze opmars bezig die, als het van voorzitter Baatzsch afhangt, naar eerste klasse leidt.

 ?? FOTO BELGA ?? Vorige week tegen Standard vonden 10.400 Union-fans de weg naar de Heizel.
FOTO BELGA Vorige week tegen Standard vonden 10.400 Union-fans de weg naar de Heizel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium