Het Belang van Limburg

“Werken aan de toekomst”

Tongeren staat voor erg zware opgave in play-off 2

- Leo PEETERS

Datovoc Tongeren staat zaterdag voor een zware opdracht in de kwartfinal­es van play-off 2. Ambiorix moet de return winnen tegen Amigos Zoersel in drie of vier sets. Plus daarna ook de bijkomende ‘golden set’. Anders is een Europees ticket niet meer haalbaar. Woensdag kreeg Tongeren nog een zware 3-0 rond de oren in Zoersel. “Het wilde niet draaien”, zucht kapitein Anne Moors. “Maar we hebben thuis al gestunt tegen titelfinal­ist Oudegem en tegen Hermes Oostende. We leven dus op goede hoop.”

In play-off 2 spelen acht teams, de nummers drie tot tien in de reguliere competitie, voor het derde Europese ticket. Dat van de Challenge Cup. “Datovoc heeft een groots Europees verleden,” zegt Moors. “De drang naar een Europees optreden is er wel. Maar misschien komt die uitdaging te vroeg. We zijn volop bezig met de npassing van jong talent.”

Jeleznova blijft

Hoofdcoach Irina Jeleznova wordt op handen gedragen in Tongeren. “Ik krijg het vertrouwen voor volgend seizoen. Vorig jaar werden we vierde en bereikten we de bekerfinal­e. Nu eindigden we zesde. Best aardig. Mijn team zit in een overgangsf­ase. Wat ik zo knap vind, zijn de resultaten van onze jeugdoplei­ding. Drie op drie zowaar in de Beker van Limburg.” Datovoc beschikt dus over sterke troeven voor de toekomst. Manager Pieter Walbers: “We willen gaandeweg bij de top vier in de Liga A behoren. We zijn bezig met een heus opleidings­traject uit te tekenen, waarin elke speelster kan evolueren op het juiste niveau. En we hebben we met Uikhoven in de Liga B een degelijk ‘zusterclub’ als tussenstat­ion naar de Liga A. Duimen maar dat het KBVBV vlotter zal omspringen met de ‘dubbele affiliatie’: speelsters die bij twee clubs kunnen aansluiten. De volleybals­chool in Vilvoorde is prima, hoor. Niks op tegen. Maar de internen zijn in het weekend thuis. Laat ze dan meespelen bij hun club van herkomst. Nu spelen we ons toptalent veel te vroeg kwijt aan de Vilvoordse teams, die de bond en de volleybals­chool zelf hebben opgezet.”

Beker van Limburg

Ander heikel gegeven: Liga A mag niet meedoen in de Beker van Limburg. “Zeer ondemocrat­isch,” stelt Walbers. “Alle ploegen moeten zich kunnen’ inschrijve­n. Of ze effectief meespelen of niet, kunnen ze zelf beslissen. Nu is er dat bekerverbo­d, ingesteld door het KLVV. Tongeren en As kunnen als Liga A-ploeg niet aantreden in hun eigen provincie. Dat klopt toch niet.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Kapitein Anne Moors, manager Pieter Walbers en coach Irina Jeleznova geloven nog in een goede afloop tegen Zoersel.
Foto TOM PALMAERS Kapitein Anne Moors, manager Pieter Walbers en coach Irina Jeleznova geloven nog in een goede afloop tegen Zoersel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium