Het Belang van Limburg

Allen tegen onklopbare Norma

Krijgt Anthony Kumpen zijn Wolf op punt?

-

In Francorcha­mps komt de Belgische circuitrac­erij dit weekend echt op dreef met de aftrap van de Belcar en TCR Benelux. In de Vlaams getinte Belcar start de regerende kampioen, de Norma M20 van Deldiche Racing, als de grote favoriet. De Wolf GB08 van Anthony Kumpen was vorig jaar zo betrouwbaa­r als de McLaren-Honda van Stoffel Vandoorne en het is maar de vraag of hij nu minder fragiel is. 27 wagens staan ingeschrev­en voor de enige van de vijf Belcarmanc­hes die niet op Zolder verreden wordt. Een lichte daling, te wijten aan de exit van de twee BMW-kampioensc­happen. Maar het feit dat een behoorlijk aantal deelnemers van die cups de Belcar toch trouw bleef, is een opsteker. Voor de 24 Uur van Zolder, de koninginne­nwedstrijd, verwacht Andy Jaenen opnieuw een volle startgrid met 53 à 55 wagens. De jonggepens­ioneerde Tom Boonen gaf vorige week nog aan dat hij die Vlaamse klassieker niet wil missen. Geruchten willen dat ook veldrijder Mathieu van der Poel aan een deelname denkt.

Norma favoriet

De Norma van Deldiche Racing won vorig jaar alle Belcarweds­trijden, behalve de 24 Uur. Ook nu start hij als favoriet met aan het stuur Luc De Cock, Tim Joosen, Thomas Piessens en later dit seizoen ook Sam Dejonghe. Er zijn twee andere Norma’s die de handschoen opnemen, waaronder eentje voor Hans en Frank Thiers. De broers werden al eens Belcarkamp­ioen en houden nu hun Ferrari op stal.

De andere snelle proto is de Wolf GB08 van Anthony Kumpen, Frank Beliën, Bert en zoon Stienes Longin. Die wagen ging vorig jaar vaak stuk in races van 125 minuten. Nu de norm 180 minuten geworden is, zal hij nóg meer op de proef gesteld worden. “Ik wil in de nadagen van mijn carrière nog één keer kampioen worden”, zegt Bert Longin zonder omwegen. “Onze Wolf is nu in handen van PK Carsport helemaal heropgebou­wd, inclusief een nieuwe kabelboom. Ik heb er vertrouwen in dat we om de overwinnin­g kunnen strijden. Voor de 24 Uur grijpen we terug naar een Porsche.”

Koen en Kris Wauters

De snelste GT’s kunnen alleen in de regen een vuist maken. Het zijn allemaal Porsche 991’s, met MExT (Koen en Kris Wauters), SpeedLover (Guy Verheyen met Chris Mattheus en Yves Noël), Belgium Racing (geen Derdaele, maar wel Pedro Bonnet, Glenn Van Parijs en Henk Haane), No Speed Limit (Bouvy-Coens-Van Dalen) en het Neeroeters­e EMG (Huygens-De Wilde).

In de lagere klassen heel wat Limburgers. Regisseur Michael Roskam rijdt in Belcar 3 met de Saker RAPX. In Belcar 5 zijn er de BMW Clubsports van Davy Convents-Vincent Convents-Steve Raymakers-Yannick Dupont en Olivier Hermans-Kris Meeus, plus de BMW E90 van Skylimit met Nicolas Hermans, Davy Suffeleers en debutante Hanne Terium). De broers Verhoeven van het Hamontse Hamofa staan in Spa ingeschrev­en als gastrijder met de BMW M3 GTR.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium