Het Belang van Limburg

“Rol van scherprech­ter spelen”

Genkse kapitein Riete Loos zal ex-club Standard niet sparen

- Jo TREKELS

Uitgereken­d nu Standard Luik - titelverde­diger en titelkandi­daat in de Super League - zaterdag (15.30 uur) langskomt op het SportInGen­k Park, is KRC Genk Ladies lekker op dreef. In de laatste vier duels pakte het twaalf op twaalf en knalde het een doelpunten­balans van 31-0 bij elkaar. Ja, dat leest u goed. Wat is er loos kapitein Riete Loos, exspeelste­r van Standard? Eerlijk als ze is, onderstree­pt Loos snel dat het programma mee zat. Rode lantaarn Tienen kreeg tweemaal een dozijn goals om de oren, Heist 3-0, OHL 0-4.

“We speelden goed voetbal en de nul houden is altijd goed voor het vertrouwen”, blikt de middenveld­ster terug. “Vooral de 0-4 bij Leuven deed deugd. Eerder dit seizoen hadden we tweemaal verloren tegen hen. OHL is een taai blok. Als je tegen hen op achterstan­d komt, dan heb je een probleem.”

Dat ondervond Standard onlangs nog. De Rouchettes gingen met 3-2 onderuit tegen de Leuvense meisjes. Met een één op negen én uitschakel­ing in de Beker van België lijkt Standard momenteel kwetsbaar. “Misschien is Standard nog steeds de beste ploeg van België”, zegt de Peerse. “Maar de kloof is zeker kleiner geworden. Op dit moment missen ze ook heel erg hun geblesseer­de topschutst­er Sanne Schoenmake­rs. Plots heeft Gent de beste papieren.” Met nog drie speeldagen te gaan leidt Anderlecht met één punt voorsprong op Gent en drie op Standard, maar de achtervolg­ers hebben beide nog een match tegoed (én Standard een winstmatch meer). Genk finisht straks knap als vierde en kan nog de kers op de taart zetten. Na Standard treft blauw-wit immers ook nog Gent.

“We hopen eindelijk eens te winnen tegen een echte topper, dat lukte ons nog niet”, schuddebol­t de 26-jarige kinesiste. “We verloren al drie keer tegen Standard dit seizoen, maar hadden ook pech. In de eerste match gaven we een voorsprong nog weg, in de derde match stonden we na een kwartier met tien.”

Of Loos toch niet liever ex-club Standard kampioen ziet spelen dan de andere twee titelprete­ndenten?

“Ik kende zes mooie jaren in Luik en ken er nog veel mensen. Dat zorgt ook altijd voor wat extra spanning, maar nu speel ik al drie jaar voor Genk en als ik op het veld sta, wil ik altijd winnen. We moeten onze rol van scherprech­ter zo eerlijk mogelijk spelen. En misschien is het ook wel eens goed dat er een andere ploeg als Standard de titel pakt? De ploeg die het haalt, zal het sowieso verdienen. Zij zijn dan het beste omgegaan met de druk.”

 ?? FOTO JILL DELSAUX ?? Riete Loos.
FOTO JILL DELSAUX Riete Loos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium