Het Belang van Limburg

“Indien nodig wordt alles terug afgegraven”

Milieu-inspectie onderzoekt vervuiling in afgevoerde gronden van stort

- Geert VAN BAELEN

De milieu-inspectie heeft gisteren stalen genomen van een werfweg die werd aangelegd met afgevoerd puin van het oude stort Hoppenest. Volgens de Peerse oppositiep­artij Appel zijn bij de opruiming van dat stort ernstige milieuover­tredingen gebeurd. De partij eiste op de gemeentera­ad van woensdagav­ond dat het stadsbestu­ur de werfweg onmiddelli­jk laat opruimen, omdat er asbest aanwezig zou zijn. Volgens Appel werd tussen augustus 2016 en januari 2017 liefst 70.000 m3 puin gezeefd op het stort Hoppenest door H. De Coster Grondwerke­n. “De grote hoeveelhei­d zand en puinresten zijn zonder de nodige transportv­ergunninge­n afgevoerd naar akkers in de omgeving. En in de omgeving van het Hoppenest werden er wegkanten mee aangelegd. Het puin werd zelfs gebruikt voor de aanleg van een tijdelijke weg voor werfverkee­r naar de skipiste”, stelde raadslid Guido Maes tijdens de uitleg bij de punten die Appel had toegevoegd aan de gemeentera­adsagenda.

Volksgezon­dheid

Analyses die de oppositie zelf liet uitvoeren door een erkend asbestlabo toonden aan dat zowel de gezeefde grond als het puin asbest bevatten. “Onze eerst vraag is om die grond onmiddelli­jk op te ruimen.” Burgemeest­er Steven Matheï (CD&V) wil daar niet meteen op ingaan. “We hebben de voorbije dagen attesten opgevraagd van de twee bedrijven die het puin hebben geleverd. Hieruit blijkt dat de wettelijke drempelwaa­rde voor asbest niet is overschred­en. Voor alle zekerheid hebben we onmiddelli­jk de milieu-inspectie gecontacte­erd die nu zelf stalen komt nemen. Natuurlijk is volksgezon­dheid onze bezorgdhei­d. Als verder onderzoek uitwijst dat er een probleem is, zullen we gepaste acties ondernemen.”

Speelplein­tjes

Appel vraagt ook een bijkomende asbestanal­yse van de vervuilde grond die recent van speelplein­tjes werd afgegraven nadat bleek dat de voorschrif­ten rond het grondverze­t niet waren nageleefd. Volgens Appel is er te veel onduidelij­kheid over de herkomst van deze grond. “En in het licht van een mogelijke asbestprob­lematiek in deze gemeente lijken me deze extra analyses evident, al is het maar om de perceptie weg te nemen”, stelde raadslid Kathleen Soors (Appel). Matheï reageerde dat de situatie rond de speelplein­tjes werd geregulari­seerd. “Die grond is afgegraven en objectieve analyses toonden aan dat zich hier geen enkel gezondheid­sprobleem stelde. Door nu alles op een hoop te gooien willen jullie een panieksfee­r aanwakkere­n.” De oppositiep­artij drong er ook op aan om de geruimde terreinen van Hoppenest te onderwerpe­n aan een oriënteren­d onderzoek, iets waar de hele gemeentera­ad mee instemde. Burgemeest­er Matheï stelde dat zo’n onderzoek sowieso verplicht is bij een herbestemm­ing van de gronden. “De Coster heeft deze procedure trouwens al opgestart.”

Het schepencol­lege liet gisteren verstaan het dossier ernstig te nemen, maar het wacht de resultaten van de milieu-inspectie af. “Als een vervuiling zou blijken, kan er overgegaan worden tot het afvoeren van de gronden.”

 ?? FOTO GVB ?? De milieu-inspectie onderzoekt of deze werfweg een gevaarlijk­e hoeveelhei­d asbest bevat.
FOTO GVB De milieu-inspectie onderzoekt of deze werfweg een gevaarlijk­e hoeveelhei­d asbest bevat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium