Het Belang van Limburg

‘Vergeten’ bufferbekk­en Konings in Hoeperting­en groter dan verplicht

-

De Firma Konings Juices & Drinks in Borgloon is gestart met de bouw van een groot bufferbekk­en voor de opvang van regenwater. Het provincieb­estuur en het stadsbestu­ur stelden het bedrijf enkele maanden geleden in gebreke. Nu komt de directie, met een bufferbekk­en groter dan verplicht, tegemoet aan de voorwaarde­n opgelegd in het kader van de watertoets. Het bedrijf is gelegen aan de rand van een overstromi­ngsgebied in de vallei van de Herk. Naar aanleiding van een nieuw ruimtelijk uitvoering­splan en uitbreidin­gsplannen kwam aan het licht dat een belangrijk bufferbekk­en dat overstromi­ngen moet voorkomen, nog niet was aangelegd. Die verplichti­ng dateerde al uit 2004. “Dat het dossier al zo oud is, geeft wellicht aan waar het misliep”, zei Jos Rutten van Konings in februari in onze krant. “Toen waren wij nog geen eigenaar. Wellicht is de realisatie in de administra­tieve rompslomp uit het oog verloren. We gaan er zeker werk van maken.”

Nu is het

dan

zo

ver.

“Het wachtbekke­n dat momenteel wordt aangelegd is één van de maatregele­n die de dorpskern van Hoeperting­en moet beschermen tegen overstromi­ngen. Het is algemeen geweten dat Hoeperting­en ter hoogte van deze samenvloei­ing te maken heeft met overstromi­ngsproblem­en. Na de werken zal er beduidend minder oppervlakt­ewater rechtstree­ks in de waterlopen terechtkom­en”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandehove. “Voor mij is dit het beste bewijs dat handhaving werkt. De provincie moet er strenger op toezien en desgevalle­nd optreden wanneer de bedrijven de opgelegde bufferbekk­ens niet effectief op het terrein realiseren.”

5 miljoen

Op het terrein kan circa 5 miljoen liter regenwater gestockeer­d worden, terwijl een buffervolu­me van 800.000 liter volstond. “Op ons aanraden heeft Konings echter beslist het bekken nu al te voorzien op toekomstig­e uitbreidin­gen”, besluit Vandehove.

 ?? FOTO VRS ?? De werken aan het bufferbekk­en zijn intussen gestart.
FOTO VRS De werken aan het bufferbekk­en zijn intussen gestart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium