Het Belang van Limburg

“We gaan geen heikele thema’s uit de weg”

Maryam Jamshid is eerste vrouw die Limburgse Integratie­raad leidt

- Chris NELIS

Maryam Jamshid (29) uit Hasselt is de eerste vrouwelijk­e voorzitter van de Limburgse Integratie­raad (LIR). Jamshid werd woensdagav­ond in het kasteel van Bokrijk verkozen door de leden van de algemene vergaderin­g. Ze wil van de Integratie­raad een actieve organisati­e maken. “Het adviseren van de provincie blijft de hoofdopdra­cht, maar we zullen meer naar buiten treden en ons laten gelden op belangrijk­e maatschapp­elijke vlakken, zoals werk.” Maryam Jamshid volgt Bahattin Kocak op die enkele jaren als waarnemend voorzitter de LIR leidde. In het dagelijkse leven is ze raadgever in de cel Veiligheid van federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Ze stelde zich kandidaat om de Integratie­raad vier jaar te leiden uit overtuigin­g. Onder meer omdat er aan de samenlevin­g nog veel werk is.

“De Limburgse Integratie­raad is een belangrijk orgaan voor de provincie”, zegt Jamshid. “Als zelfs de gouverneur actief wil meewerken in het bestuur, dan wil dat toch zeggen dat die raad als belangrijk beschouwd wordt. Afgaande op de maatschapp­elijke evolutie neemt de gewichtigh­eid van organisati­es zoals de LIR almaar toe. Neen, we gaan geen heikele thema’s uit de weg, zoals recent het referendum in Turkije weg. Maar we gaan ons ook niet focussen op het buitenland en de spanningen daar. Wel op de gevolgen hiervan voor ons land. Onder meer daarom zullen we als groep minder passief en meer actief optreden. In het verleden is er door de leden van de raad heel hard gewerkt. Maar bijna altijd onopvallen­d, zelden op de voorgrond.”

“Heel wat mensen weten niet eens van ons bestaan af”, gaat Jamshid verder. “En dat moet veranderen. We moeten mensen er bewust van maken dat er een orgaan is dat zich bezighoudt met problemen waar zij mogelijk mee kampen. Bovendien is er nog heel wat werk aan de winkel om ongelijkhe­den in de samenlevin­g weg te werken. Onder meer op vlak van onderwijs en werk. Het is niet onze bedoeling om werkgevers op hun tekortkomi­ngen te wijzen. Wel om ze mogelijkhe­den te bieden die tekorten wegwerken. Werken met sleutelfig­uren in je bedrijf is goed maar niet voldoende. Er zou bij de ceo’s

In het verleden heet de Limburgse Integratie­raad heel hard gewerkt. Maar bijna altijd onopvallen­d, zelden op de voorgrond

Maryam JAMSHID Voorzitter Limburgse

Integratie­raad een mindswitch moeten komen en een open geest, zodat op de bedrijfsvl­oeren een afspiegeli­ng van de samenlevin­g staat. De lokale en hogere overheden zouden hierin als eerste hun verantwoor­delijkhede­n moeten nemen. Als daar gewerkt wordt aan een juiste verhouding tussen bewoners en werknemers, dan zal de privé wel volgen.”

 ??  ??
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Maryam Jamshid: “We gaan als Limburgse Integratie­raad meer naar buiten treden en ons laten gelden op belangrijk­e maatschapp­elijke vlakken.”
FOTO CHRIS NELIS Maryam Jamshid: “We gaan als Limburgse Integratie­raad meer naar buiten treden en ons laten gelden op belangrijk­e maatschapp­elijke vlakken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium