Het Belang van Limburg

Vernieuwde bib zet in op beleving

- Geert VAN BAELEN

Na een sluiting van drie weken opende deze week de centrumbib­liotheek weer de deuren met een volledig vernieuwd interieur. Je vindt er voortaan ook de toeristisc­he infobalie van de gemeente. “Een bibliothee­k is allang geen ‘boekerij’ meer waar mensen alleen binnenlope­n om iets te ontlenen of terug te brengen. We willen dat bezoekers hier graag wat langer blijven”, zegt bibliothec­aris Guy Verreyt.

Het verouderde interieur kreeg een grondige facelift. “Maar we hebben eerst ons aanbod op punt gesteld. Verouderde boeken en multimedia zijn van de hand gedaan”, vervolgt Verreyt. “Zo kwam er ruimte om hoeken in te richten voor gebruikers. Wie de krant wil lezen heeft voortaan een apart plekje, net zoals de gebruikers van de computers die meer privacy krijgen. Belangrijk is ook de polyvalent­e ruimte . Hier kunnen bijvoorbee­ld auteurslez­ingen en andere voorstelli­ngen plaatsvind­en.”

Ontlenen

en

inleveren

zal hoofdzakel­ijk gebeuren via automaten, zodat het personeel andere taken kan doen. De nieuwe balie neemt minder ruimte in, maar wordt wel functionel­er. De openingsur­en worden ook ruimer. “Zo is de bib voortaan elke voormiddag open. Wie boeken wil binnenbren­gen kan dat de klok rond via een inleversch­uif aan de buitenkant in de gevel.”

Voor de vernieuwin­g reserveerd­e de gemeente 110.000 euro. “Dat bedrag is nog niet volledig opgebruikt”, zegt schepen Niels Valkenborg­h (CD&V). “In een tweede fase gaan we nog de personeels­ruimten opwaardere­n, en natuurlijk de buitengeve­l aantrekkel­ijker maken. Met deze ‘make-over’ willen we de bibliothee­k klaarmaken voor de toekomst. Met meer inzet op beleving en culturele activiteit­en.” Nu zondag wordt het resultaat feestelijk voorgestel­d tussen 14 en 17 uur met workshops, animatie en een lezing van Kurt Van Eeghem.

neerpelt.bibliothee­k.be

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Hoofdbibli­othecaris Guy Verreyt in de vernieuwde centrumbib­liotheek van Neerpelt.
FOTO GEERT VAN BAELEN Hoofdbibli­othecaris Guy Verreyt in de vernieuwde centrumbib­liotheek van Neerpelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium