Het Belang van Limburg

“Einstein was wetenschap­per maar ook een rokkenjage­r”

National Geographic geeft inkijk in leven van Einstein in fictieseri­e ‘Genius’

- Dennis VAN GOETHEM

Hoe bal je het leven van het briljantst­e brein van vorige eeuw in een film? Niet dus. Topregisse­ur Ron Howard (63) goot de biografie van Albert Einstein dan maar in een serie. Het tiendelige drama ‘Genius’ loopt vanaf zondag op National Geographic, dat daarmee voor het eerst fictie produceert. Met een ijzersterk­e Geoffrey Rush (65) in de hoofdrol biedt ‘Genius’ een inkijk in Einsteins leven, zijn lessen en zijn lust. “Einstein is een droomperso­nage voor elke karakterac­teur.” Naar een titel voor ‘Genius ‘was het niet ver zoeken: de naam van Albert Einstein staat synoniem met ‘geniaal’. Maar wat met het verhaal? Meer dan een academisch uurtje wil de serie een loep op de mens achter het brein zijn. Begin er maar eens aan. Dus haalde National Geographic twee Oscarwinna­ars aan boord: regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind’, ‘The Da Vinci Code’) maakt met de eerste aflevering zijn regiedebuu­t op televisie en stippelde de weg uit voor het vervolg, Geoffrey Rush (‘Pirates of the Caribbean’, ‘The King’s Speech’) kroop in de huid van het gekke genie met warrig haar en een uitgestoke­n tong. “Maar we wilden vooral tonen dat Einstein zo veel meer is dan zijn karikatuur”, zegt Howard. “Zelf wist ik weinig over hem: hij sukkelde als student, kwam plots met de relativite­itstheorie op de proppen en werd zowat de beroemdste wetenschap­per van de moderne tijd. Maar ik had geen idee dat hij ook een rebel, een politiek activist en vooral een onverbeter­lijke rokkenjage­r was. Zijn leven zat vol controvers­e, of hij nu conservati­even nieuwe theorieën onder de neus schoof, of met zijn eigen nicht trouwde. Aanvankeli­jk vreesden we of we wel tien aflevering­en konden vullen. Later wilden we er twee extra.”

Gratis IQ-test

Fysiek en verbaal is de rol Rush op het lijf geschreven. Bij Howard en de producers stond hij met stip bovenaan de shortlist. Maar bijna moest hij weigeren. “Toen ze mij de rol aanboden, kwam ik net thuis na anderhalf jaar op de set van de vijfde ‘Pirates’-film. Ik was mijn vrouw tijd verschuldi­gd, en had haar beloofd mee te spelen in een tv-reeks die zij had geschreven. Tot Ron voorstelde om mijn scènes pas twee maanden later te draaien. Dan was ik verkocht. Ik ben 65 jaar, de rollen liggen niet meer voor het grijpen. En Einstein is een droomperso­nage voor elke karakterac­teur. Al moest ik zijn intelligen­tie vooral faken. Voor de zekerheid heb ik voor de opnames een online IQ-test gedaan. Ik hoopte de nieuwe Stephen Hawking te worden, maar haalde de score van een middelmati­ge hogeschool­student. Ach, het was een gratis test. Sowieso een stuk rommel.” (lacht)

The Beatles

Nochtans is zowel Rush als Howard gefascinee­rd door wetenschap. “Het loopt als rode draad door mijn films”, zegt Howard, die een pet van onderzoeks­centrum CERN opheeft. Een aandenken van toen hij er mocht filmen voor ‘Angels & Demons’. “Toen ik ‘Apollo 13’ maakte, viel me op dat het publiek wetenschap best lust. Entertainm­ent mag nooit een lesje wetenschap of geschieden­is worden, maar je moet er wel respect voor hebben. Zeker als je voor NatGeo werkt. Maar hoe je het ook draait of keert, er vallen sublieme verhalen te rapen in labo’s en auditoria.” Rush: “Als kind was ik gefascinee­rd door het Amerikaans­e ruimtevaar­tprogramma, het leek me even cool als The Beatles en The Stones. Ik wilde astronoom worden, dus ging ik fysica en wiskunde studeren. Ik was waardeloos. Toen richtte ik op school maar een dramaclub op, et voila: vandaag ben ik Einstein.” National Geographic heeft al een tweede seizoen van ‘Genius’ besteld, maar over het centrale personage in die tweede reeks lost Howard niets. “Genieën zijn van alle tijden en vormen. Wordt het een schilder, een president, een filosoof? Afwachten, jongen.”

 ?? DUSANMARTI­NCEK
FOTO NATIONAL GEOGRAPHIC/ ?? Oscarwinna­ar Geoffrey Rush stond met stip bovenaan de shortlist om Einstein te spelen.
DUSANMARTI­NCEK FOTO NATIONAL GEOGRAPHIC/ Oscarwinna­ar Geoffrey Rush stond met stip bovenaan de shortlist om Einstein te spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium