Het Belang van Limburg

“Camera werd gezien als wapen”

Tony Van Galen toont de eindstrijd van de Limburgse kompels in ‘Sluitertij­d’

- Chris LANSSENS

De jaren 1986 tot 1992 waren een zwarte periode voor Limburg. Het sluiten van de mijnen leidde tot sociale onrust en grote stakingen van mijnwerker­s waarbij veel zwaargewon­den en zelfs enkele doden vielen. Genkse persfotogr­aaf Tony van Galen maakte zo goed als elke betoging mee. In de Luchtfabri­ek in Zolder stelt hij zijn selectie van 30 foto’s voor onder de noemer ‘Sluitertij­d’. Tony van Galen is een van de weinige Limburgse fotografen die zijn fotoarchie­f uit de traumatisc­he tijd van grote sociale onrusten goed heeft bijgehoude­n. “Ik heb daar altijd al iets mee willen doen. 25 jaar nadat het laatste stuk steenkool uit de grond is gehaald vind ik dat het moment is gekomen om dat verhaal te vertellen.” Tony trok naar Leen Roels en Leen Gos van de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed. “Ze waren enthousias­t omdat ze niet de clichébeel­den van de mijnwerker met het zwarte gezicht te zien kregen. Ik wilde geen historisch­e documentai­re maken, maar wel de sfeer uit die tijd weergeven. Het is een tentoonste­lling van 30 beelden geworden die het einde van een tijdperk tonen.”

Bevel is bevel

De Erfgoedcel Mijn-Erfgoed spoorde vijf mensen op die aanwezig waren op de protesten en te zien zijn op de beelden van Tony. Op de tentoonste­lling kan je door een nagebootst­e mijngang wandelen en de portretten van de vier mannen en één vrouw zien, samen met hun videogetui­genissen. De vrouw werkte voor de Rijkswacht en stond in voor het afvoeren van gewonde paarden tijdens de betogingen waar een dierenarts aanwezig was.

“Dat aspect van de ‘andere kant’, van de politie, is een verhaal dat onderbelic­ht is gebleven”, vindt Tony. Bij de getuigenis­sen zat er ook een ex-politieman. “De agenten begrepen dat de mijnwerker­s hun werk kwijt waren, maar een bevel is een bevel. Ze moesten daar staan om een barricade op te werpen”, zegt de Genkse fotograaf. Op één van de foto’s wordt een gewonde agent weggedrage­n door enkele mijnwerker­s in het heetst van de strijd. “Er was wederzijds respect tussen de twee partijen. Want uiteindeli­jk zijn het ook maar mensen die daar staan.”

Ogen wijd open

Als fotograaf rondlopen in dat strijdgewo­el was niet al te makkelijk. “Fotografer­en met één oog door de lens en het andere oog wijd open om te zien of er geen stenen en stokken naar mij toe vlogen. Dat is iets wat ik daar heb geleerd”, zegt Tony. “Je moest de Rijkswacht en de mijnwerker­s te vriend hebben, maar dan ook niet te veel met de Rijkswacht verbroeder­en, anders werd je bestempeld als een spion. Ik kreeg ooit een telefoontj­e van een rijkswacht­er om iets te gaan drinken. Die vroeg me of ik hem geen beelden kon leveren, omdat hun eigen foto’s van slechte kwaliteit waren. Ik heb toen gezegd: Neen, doe mij maar een cola”, lacht hij.

“Je viel tijdens die betogingen als fotograaf ook meer op dan een journalist, die daar discreet met zijn boekje kon gaan staan en noteren. En een fototoeste­l was voor hen een soort mitrailleu­r, een wapen waarmee je bewijsmate­riaal kon vastleggen. Dus je moest oppassen.”

Mijngevoel

Tony van Galen ontdekte dat de samenhang tussen de mijnwerker­s toen heel sterk was. “4.000 mijnwerker­s uit heel Limburg zien wandelen over de brug van het Albertkana­al, dat blijft hangen. Na 25 jaar is dat ‘mijngevoel’ nog steeds voelbaar.”

Eén van de ex-mijnwerker­s vertelde me: ‘Als de mijnen morgen opengaan, dan ga ik weer werken’. Dat is die verbondenh­eid die je minder zag bij de sluiting van Ford Genk, waar ik ook aanwezig was. Samen werken onder de grond, is iets dat we vandaag niet meer kunnen bevatten. Het cliché dat iedereen die in de mijn werkt zwart is, klopt gewoon.”

zal te zien zijn in verschille­nde Limburgse mijngebied­en. Van 22 april tot 31 mei kan je de foto’s van de mijnwerker­s bewonderen in de Luchtfabri­ek in Heusden Zolder. Daarna reist de tentoonste­lling nog naar Eisden, C-Mine, Beringen en Houthalen.

 ?? FOTO TONY VAN GALEN
FOTO'S HBVL ?? Het nieuwe stulpje van Milow moet op termijn nieuwe nummers opleveren.
FOTO TONY VAN GALEN FOTO'S HBVL Het nieuwe stulpje van Milow moet op termijn nieuwe nummers opleveren.
 ?? FOTO TONY VAN GALEN ?? Een gewonde agent wordt weggedrage­n door één van de mijnwerker­s tijdens de protestact­ies
FOTO TONY VAN GALEN Een gewonde agent wordt weggedrage­n door één van de mijnwerker­s tijdens de protestact­ies
 ??  ?? “De agenten begrepen de mijnwerker­s, maar bevel is bevel.”
“De agenten begrepen de mijnwerker­s, maar bevel is bevel.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium