Het Belang van Limburg

EINDE VAN EUROPEES SPROOKJE

Racing komt niet verder dan gelijkmake­r van Trossard op bewogen Europese avond

- Marnik GEUKENS

De Europa League zit erop voor KRC Genk. Racing kwam op een onvergetel­ijke Europese avond niet verder dan de gelijkmake­r van Trossard (1-1) tegen een technisch superieur Celta de Vigo. De Spanjaarde­n verloren in een hectisch loopgraven­gevecht nog liters bloed en zweet, de tranen vloeiden na 95 adembeneme­nde minuten in het Genkse kamp. Al past alleen trots na een hartverwar­mend avontuur.

De lucht kleurde niet alleen hemelsblau­w boven Genk, ze zat ook boordevol elektricit­eit. De haren rezen een half uur voor de aftrap nog iets hoger op de supporters­armen toen opwarmer Pat Krimson ex-speler Wilfred Ndidi mocht aankondige­n. Zijn exploegmaa­ts keken tijdens de opwarming uit een ooghoek mee, het schuim stond al op de lippen. Zeker bij de aanvoerder: Albert Stuivenber­g had de band rond de arm van Thomas Buffel omgord, Boëtius moest zijn bijdrage als supersub leveren.

Keep the dream alive luidde de boodschap tijdens een indrukwekk­ende tifo, de volledige Luminus Arena leverde uitgelaten zijn bijdrage in wit en blauw. Ook de laatste twijfelaar­s waren overstag gegaan, Voetbal wordt weer met een hoofdlette­r geschreven in Genk.

Sterke defensie

Het kon niet anders of de thuisploeg moest met de voet vol op het gas van start gaan. Trossard had maar vier minuten nodig om tegenstrev­er Mallo te doen terugdenke­n aan de loodzware heenmatch. Weer kapte de kersverse vader zich vrij, opnieuw leverde hij een prima voorzet. De kopbal van Samatta miste echter kracht en precisie.

Erg lang duurde het openingsof­fensief niet, daarvoor heeft Celta gewoon te veel kwaliteit aan de bal. Genk verloor de slag op het middenveld, waar Pozuelo weer in de greep van Radoja zat en het net te snel ging voor Malinovsky­i. Aspas en Sisto werden wél gevonden tussen de lijnen, gelukkig stond de Genkse defensie op veel stevigere fundamente­n als een week geleden. Castagne en Uronen kregen ook meer steun van Buffel en Trossard, verdedigen­d was het plannetje van Stuivenber­g prima onderbouwd. Ryan moest pas aan de bak op het moment dat een moedige thuisploeg het evenwicht al een poos hersteld had. Nadat Guidetti geblesseer­d uitviel, nam zijn vervanger Beauvue een voorzet vol op de pantoffel. Ryan hield met een snoekduik de Genkse kansen intact.

Ook de laatste twijfelaar­s waren overstag gegaan, Voetbal wordt weer met een hoofdlette­r geschreven in Genk

Veldslag

Ook vijf minuten na rust stond Ryan pal oog in oog met de doorgebrok­en Beauvue. Het werd de inleiding op een adembeneme­nde tweede helft. Waarin een foutje van Castagne ijskoud afgestraft werd door Sisto, Ryan was kans-

loos op de pegel in het dak van het doel (0-1).

Maar dit Genk heeft zwaardere mokerslage­n nodig om uitgeteld te worden. Uitblinker Trossard joeg binnen de vijf minuten al de vlam in de pan. Hij mocht de geboorte van zijn eersteling vieren met de duim in de mond, nadat hij balverlies van Cabral subliem afstrafte (1-1). Wat volgde was een veldslag. met Dewaest als extra spits, lijf-aan-lijfgevech­ten, geduw en getrek in de neutrale zone. Europees voetbal uit de oude doos. Met een verdiende Spaanse overwinnaa­r. Want alleen op een knal van Boëtius moest Sergio Alvarez een beetje moeite doen. Een bewonderen­swaardig Genk sneuvelde in de loopgraven, maar mag apetrots zijn op een onvergetel­ijk Europees avontuur. De ovatie van het thuispubli­ek was verdiend. Laat het een nieuwe start betekenen, maar daarvoor moet nu eerst de lange strijd om een nieuw Europees ticket gewonnen worden. Hopelijk zit daarvoor nog genoeg jus in de benen.

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Ndidi kwam zijn ex-collega’s aanmoedige­n.
FOTO JEFFREY GAENS Ndidi kwam zijn ex-collega’s aanmoedige­n.
 ?? FOTO JG ?? De spelersbus reed door een rookgordij­n richting stadion.
FOTO JG De spelersbus reed door een rookgordij­n richting stadion.
 ??  ?? De Genk-fans hadden een mooie tifo voorb
De Genk-fans hadden een mooie tifo voorb
 ??  ??
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? De teleurstel­ling is van de gezichten van Pozuelo en Malinovsky­i af te lezen.
Foto JEFFREY GAENS De teleurstel­ling is van de gezichten van Pozuelo en Malinovsky­i af te lezen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het enthousias­me voor de aftrap was groot ...
FOTO PHOTO NEWS Het enthousias­me voor de aftrap was groot ...
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? ... achteraf zaten de fans in zak en as..
FOTO JEFFREY GAENS ... achteraf zaten de fans in zak en as..
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? bereid.
FOTO JEFFREY GAENS bereid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium