Het Belang van Limburg

Aanslag cadeau voor Le Pen?

Franse kiezers trekken zondag naar stembus onder verscherpt­e bewaking

- Marc VAN DE WEYER

jaargang 1977, geboren in Amiens partij: tot 2009 socialiste­n, thans partijloos aanvoerder van beweging En Marche! oud-zakenbanki­er (Rothschild), onder president Hollande topministe­r van Economie hield lang spanning erin over kandidatuu­r, stapte pas in augustus uit de regering en in de race voerde campagne met linksliber­aal hervorming­sprogramma sinds de ‘val’ van François Fillon dé favoriet in de peilingen voor de eerste ronde getrouwd met zijn voormalige middelbare schoollera­res (25 jaar ouder); geen kinderen jaargang 1954, afkomstig uit Le Mans (en zelf autofanaat) partij: Les Républicai­ns oud-premier (onder president Sarkozy) stelde zich al in 2013 kandidaat, won tegen alle peilingen in de voorverkie­zingen bij Les Républicai­ns, tegen ex-president Sarkozy en ex-premier Juppé onthulling­en Canard Enchaîné over nepjobs vrouw Penny (afkomstig uit Wales) en twee van hun vijf kinderen brachten campagne zware schade toe: was favoriet, nu op plaats drie in peilingen voerde campagne met uitgesprok­en conservati­ef programma, met ingrijpend­e sociaal-economisch­e hervorming­en (duur werkweek, pensioenle­eftijd) jaargang 1955, geboren in Tanger (Marokko) partij: ooit trotskist, daarna tot 2008 socialist, daarna Parti de gauche, nu aanvoerder La France Insoumise (‘Frankrijk dat zich niet onderwerpt’) lid Europees Parlement was in 2012 al kandidaat, haalde toen 11 procent voerde campagne met radicaal-links programma, spiegelt zich aan radicale bewegingen als Podemos (Spanje) of aan wijlen Hugo Chavez (Venezuela) kwam de voorbije weken sterk opzetten in de peilingen jaargang 1968, geboren in Neuilly-sur-Seine als ‘dochter van’ partij: Front National Europees Parlements­lid, sinds 2011 voorzitter FN haalde de extreemrec­htse partij uit de greep van stichter papa Jean-Marie, die ze in 2015 zelfs aan de deur zette als onderdeel van de ‘dediabolis­ering’ van het FN haar campagne veranderde de voorbije weken sterk van toon: ze ging, na een ‘sociale’ start, weer stevig de nadruk leggen op de traditione­le FN-thema’s migratie, islam, veiligheid stond tot voor kort op 1 in peilingen eerste ronde, recent voorbijges­token door Macron; zou volgens alle peilingen wel de tweede ronde halen - maar niet het Elysée.

Is de aanslag op de Champs Elysées echt een ‘IS-cadeau voor Le Pen’ zoals een Duitse krant vrijdag titelde? En zullen de gevolgen voor de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en zondag inderdaad ‘huge’ (enorm) zijn zoals de Amerikaans­e president Donald Trump prompt tweette?

PARIJS -

Afgaand op haar reactie na de aanslag lijkt de extreemrec­htse kandidate de inschattin­g van de Amerikaans­e president en Die Welt te delen. De aanslag, het profiel van de dader, de angst voor meer terreur: het komt allemaal perfect te pas in het Front-Nationalkr­aam. Vooral omdat de kandidate zelf de laatste campagneda­gen al voortduren­d uit dat vaatje tapte. Nog tijdens haar optreden in het ‘debat’ donderdaga­vond - de aanslag is net gebeurd - haalt Le Pen fel uit naar de falende terreurbes­trijding. Vrijdagoch­tend op haar campagneho­ofdkwartie­r gaat ze rechtstree­ks in de aanval tegen de regeringen van links en rechts van de voorbije tien jaar die “alles gedaan hebben opdat wij de oorlog tegen het terrorisme verliezen”. Le Pen eist de onmiddelli­jke sluiting van de grenzen en de verwijderi­ng van alle verdachte buitenland­ers. Maatregele­n die in haar programma staan maar die ze “nu per direct” ingevoerd wil zien.

Veiligheid

Ook andere kandidaten pakken het thema onmiddelli­jk op. De conservati­ef François Fillon en de links-liberaal Emmanuel Macron willen meer veiligheid­stroepen. Macron zegt dat hij als president van de veiligheid zijn hoogste prioriteit maakt. “We zijn in oorlog. We hebben geen keuze: het is wij of zij”, herhaalt Fillon een oudere uitspraak. Uit de andere kampen klinkt kritiek op het ‘instrument­aliseren’ van de terreur. Premier Bernard Cazeneuve (binnenland­minister tijdens de aanslagen in Parijs en Nice) beschuldig­t Le Pen ervan angst uit te buiten. “Ze roept op tot eenheid maar doet niets anders dan verdelen”, aldus Cazeneuve, die ook Fillon een veeg uit de pan geeft: “Hij zegt nu dat hij 10.000 extra agenten wil. Toen hij premier was, heeft hij er 13.000 geschrapt”.

Invloed

Of de aanslag, 48 uur voor de stembusgan­g, besluitelo­ze kiezers (ze zijn er met miljoenen) in één of andere zin beïnvloedt, “is niet met zekerheid te zeggen”, verklaarde vrijdag Frédéric Dabi, directeur van het gezaghebbe­nde peilingsin­stituut Ifop, aan Europe 1. “Bij de presidents­verkiezing­en in 2012, een maand na de aanslagen van Mohamed Merah, waarbij 7 doden vielen, was er geen merkbare invloed op de uitslag”, aldus Dabi. Hij blijft voorzichti­g: “De marge tussen de leidende kandidaten is zo klein en het aantal onbesliste kiezers zo groot dat niets zeker is.” In de laatste peiling die de Franse media mochten publiceren, stond Emmanuel Macron op 24 procent, Marine Le Pen op 22 procent, François Fillon op 19,5 en de radicaalli­nkse JeanLuc Mélenchon op 19 procent.

Vrees voor zondag

Vandaag zaterdag is er officieel windstilte. Maar voor Le Pen, Macron en Fillon was de campagne vrijdag al afgelopen. Ze schrapten alle geplande evenemente­n. Mélenchon zette zijn activiteit­en verder omdat hij niet wil dat “terroriste­n de gang van de democratie beinvloede­n”.

Die stembusgan­g krijgt zondag hoe dan ook een bijzondere sfeer. De voorziene veiligheid­smaatregel­en wàren al enorm: 50.000 politieage­nten en gendarmes gemobilise­erd voor de veiligheid in 67.00 stembureau­s. Ze worden waar nodig versterkt, klinkt het vrijdag. Er komen echter geen gewapende agenten of militairen in de stembureau­s (“strijdig met de geest van de democratie”).

De voorzitter­s van de stembureau­s beschikken over een directe alarmlijn, vooral belangrijk op het platteland waar ze soms ver van een politiepos­t liggen. Bij de 365 stembureau­s in Parijs komen er mobiele patrouille­s, deels met medewerker­s van security-firma’s. Ook in Nice - plaats van de bloedige aanslag op 14 juli - zal bij ieder bureau gewapende versterkin­g staan.

 ?? Foto AFP ?? Net zoals veel andere Parijzenaa­rs kwam burgemeest­er Anne Hidalgo (2de van rechts) vrijdag bloemen neerleggen op de plaats van de aanslag.
Foto AFP Net zoals veel andere Parijzenaa­rs kwam burgemeest­er Anne Hidalgo (2de van rechts) vrijdag bloemen neerleggen op de plaats van de aanslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium