Het Belang van Limburg

“Hij haatte agenten”

Schutter van Champs Elysées stond niet bekend als geradicali­seerd

- Cedric LAGASTt

Hij rookte, hij dronk, en was volgens zijn buren niet gelovig. Dat de doodgescho­ten dader Karim Cheurfi (39) op de Champs Elysées een aanslag in naam van IS pleegde, kunnen maar weinigen die hem kenden, geloven. En toch: in zijn auto lag een Koran, en in zijn broekzak zat een brief waarin hij het opnam voor IS. “Was IS zijn excuus om zijn haat tegenover agenten te kunnen uitleven?” Het grootste deel van zijn leven leek Karim Cheurfi geobsedeer­d door één gedachte: zijn diepe haat tegenover politiemen­sen. Dat de Fransman zo gefixeerd was op agenten, zou begonnen zijn met een bijna banaal incident, in 2001. Die dag sneed de toen 23-jarige Cheurfi in Roissy-en-Brie met zijn auto een andere wagen de pas af. Aan boord zaten een agent in burger en zijn broer, en die zetten de achtervolg­ing in. De daaropvolg­ende ruzie liep zwaar uit de hand. Cheurfi schoot de twee broers neer. Hij belandde in de cel, en daar ging het van kwaad naar erger. Twee dagen later ontwapende Cheurfi zijn bewaker, en schoot hem vijf keer in de buik.

Jachtmesse­n

Cheurfi werd uiteindeli­jk tot vijftien jaar cel veroordeel­d, en hij kwam door nog een aantal andere veroordeli­ngen pas op 14 oktober 2015 onder voorwaarde­n vrij. “Sindsdien werd hij van heel nabij opgevolgd”, zo maakte de Franse procureur François Mollins gisteren duidelijk. Zo kreeg de politie in januari van dit jaar de tip dat Cheurfi wapens zocht om agenten te doden. “Er is een onderzoek geopend, en we hebben zijn huis doorzocht”, aldus Mollins. Maar er werden geen wapens gevonden, op enkele jachtmesse­n na. Hij moest weer worden vrijgelate­n. Twee weken geleden nog, op 7 april, werd Cheurfi verhoord nadat hij een maand in Algerije had verbleven. Op geen enkel moment merkten speurders dat Cheurfi geradicali­seerd was. Niet in de gevangenis, maar ook niet na zijn vrijlating. In afgeluiste­rde telefoonge­sprekken liet Cheurfi niets blijken. Op zijn computer die in beslag werd genomen, vonden ze geen spoor van IS- sympathieë­n.

“Hij rookte, hij dronk, en in de moskee hebben we hem nooit gezien”, zegt zijn buurman Abdel. “Cheurfi was een eenzame, gebroken man die geen vrienden had en zijn tijd doodde door videospell­etjes te spelen”, zegt zijn advocaat Jean-Paul Panier. “Hij sprak nooit over religie. Dat hij geradicali­seerd zou zijn, heb ik nooit gemerkt. Hij had eerder een psychiatri­sch probleem en hulp nodig.”

Geen Belgische link

Het Franse gerecht onderzoekt nog of Cheurfi medeplicht­igen had. Er zijn geen aanwijzing­en dat er een tweede schutter op de Champs Elysées. Dat er een Belg bij betrokken was, zoals IS beweerde, wordt in twijfel getrokken. Zowel de Franse als de Belgische veiligheid­sdiensten twijfelen er ook aan of Cheurfi wel echt in naam van IS opereerde. “Ze menen dat IS van de misdaad heeft geprofitee­rd”.

“Hij haatte agenten. Hij was getekend door zijn gevangensc­hap, en hij koesterde een wrok tegen Frankrijk”, zegt één van zijn buren. “Misschien heeft hij IS als excuus gebruikt om een politieman aan te kunnen vallen?”

 ?? Foto HBVL ?? Dader Karim Cheurfi.
Foto HBVL Dader Karim Cheurfi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium